De Sneeuwkoningin

De Sneeuwkoningin was lang een onbekender sprookje in onze streken. Het is dan ook een sprookje waar het Scandinavische landschap van Zweden centraal in staat. Zoveel sneeuw kennen we hier niet. Ik weet niet of het dankzij de Disney-hype Frozen is –de film is geïnspireerd op dit verhaal– maar de laatste jaren kwam er verandering in. Er zijn intussen al heel wat bewerkingen van dit sprookje op onze Pluizer-website te vinden.

Deze bewerking van Bette Westera is een uitblinker. Haar verhaal begint met een jongen en een meisje die zeven pakjes mogen openen. Er is er eentje voor elke week, zodra het begint te sneeuwen. In de pakjes zitten zeven voorwerpen, die allemaal een link vormen naar een hoofdstuk in dit verhaal. Daarmee is er een opvallende parallel met het oorspronkelijke verhaal die veel boeken missen, het sprookje van Andersen is immers eentje met zeven geschiedenissen.

Deze geschiedenissen zijn lichtjes bewerkt, maar behouden veel elementen van het originele sprookje. Het zware sprookje van Andersen wordt luchtiger en eigentijdser gemaakt. Dat is natuurlijk ook te danken aan de fantastische illustraties van Aida de Jong. De winterse sferen die uit het boek komen zijn een aanrader voor jong en oud.