De schat van Hinkende Hugo

Wie ervan droomt om ooit piraat te kunnen worden, krijgt met dit boekje zijn kans. Het eerste deel ziet eruit als een piratendoodshoofd. Tussen de gaten voor mond en ogen staat de tekst. De piraat Linke Luuk gaat je inwijden in de geheimen en gebruiken van het piratenleven. De schatkaart van Hinkende Hugo staat op een doodshoofd. Het belangrijkste materiaal voor een piraat zijn de wapens. Bij de wapens staat ook een bom met als onderschrift: 'Deze sleutel past op alle deuren.' Vervolgens speelt uiterlijk ook een rol.

De auteur gaat ervan uit dat je voor kapitein gaat, dan is de keuze van de bemanning van groot belang. En je zal er nog werk aan hebben om ze op te voeden, hou er rekening mee dat piraten erg bijgelovig zijn. Een schip moet je ook hebben. Je kaapt gewoon wat je het beste lijkt. Bij het verdelen van de buit willen al eens 'ongelukken' gebeuren. Maar als een piraat iemand uit de weg wil ruimen, moet hij hem een brief of een lap stof met een zwarte vlek sturen. Als je dan eindelijk het schatteneiland in zicht hebt, neem dan alleen zwakke en zieke piraten mee. En als je de buit verdeeld hebt en je denkt te kunnen rentenieren, kijk dan je post na want Linke Luuk gaf je al deze goede raad niet gratis. 

Dit is een grappig piratenboek met een aparte vormgeving. Stevig gekartonneerd en met knappe illustraties lijkt het boek geschikt voor kleuters, maar de ironische tekst en de woordspelingen zijn dan te veeleisend. Of oudere kinderen zich nog aan kartonboeken interesseren is de vraag.