De sandwichdief

Martijn zijn ouders zorgen elke dag voor een heerlijke maaltijd in zijn lunchbox. Op een dag is zijn sandwich eruit verdwenen. Enkel het dagelijkse aanmoedigingsbriefje briefje van zijn vader vindt hij terug. Al snel komt hij tot de conclusie dat het broodje gepikt moet zijn. Zijn moeder maakt zulke bijzondere, lekkere broodjes klaar die hij zo herkent uit de duizend. Martijn is vastberaden om de dief te ontmaskeren!

Dit is een grappig verhaal met een zeer zelfzekere jongen in de hoofdrol. Zijn doorzettingsvermogen is aandoenlijk. Niet enkel het hoofdpersonage wordt uitgediept, maar ook over de ouders, de directeur, zijn vriendjes krijg je veel context mee. De illustraties spelen hier een belangrijke rol in. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit boek eerder in Canada winnaar werd van de Governor’s General (prijs voor het best geïllustreerde boek). Een pluim die Patrick Doyon in 2015 al op zijn hoed mocht steken.

Ondertussen is het oorspronkelijk Franstalige boek vertaald in meerdere talen, waaronder het Italiaans en nu dus het Nederlands. Nooit eerder maakte ik het mee dan een buurjongetje me zei dat hij een van mijn boeken al gelezen had. Hij had het thuis in het Italiaans (zijn vader is van Italiaanse origine)! De auteur André Marois woont al jaren in Canada, maar komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Hij schrijft voornamelijk donkere romans voor volwassenen en detectives en sci-fi-romans voor adolescenten en jongeren. Gelukkig zijn de kinderboeken van zijn hand geen thrillers. Toch sijpelen hier en daar de obscure kantjes van de personages door in het boek. Maar net dat maakt het verhaal interessant.

Het aantal kleuren is zeer beperkt gebleven. Slechts vijf kleuren komen aan bod: rood, oranje, zwart, wit en grijs. Dat zorgt voor een speciale, geheimzinnige sfeer. De tekeningen zijn zeer stilistisch, er staat geen enkele lijn te weinig of te veel. De grootte van de prenten en de plaats van de tekst is erg afwisselend, wat zorgt voor een levendige dynamiek.

Een boek dat vlot leest. Een aanrader voor jonge lezers.