8+ | 2012
Lannoo
ISBN 9789401400640
FICTIE , 124 p. , €13.99
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels

De Roze Tijgers en het circusmysterie

Katja Retsin (auteur) Illah (illustrator)

“Katja Retsin gaat aan de kinderboeken, dat belooft.”, was de eerste gedachte die door mijn hoofd schoot voor ik aan dit boek begon. Niet dat ik zo veel vooroordelen heb tegenover Retsin, maar een bekende Vlaming die zich aan het schrijversvak waagt, zo zijn er veel en dat zijn niet altijd de meest geslaagde projecten gebleken. Op Michael De Cock en Mark Tijsmans na dan.
Maar mijn vraagtekens verdwenen vlug tijdens het lezen.
Zoals de titel het zegt, is het een erg rozig meisjesboek geworden, maar de auteur blijft gelukkig ver weg van alle chicklit-clichés waarmee we tegenwoordig rond de oren geslagen worden. Op één grote onwaarschijnlijkheid na - een soort time-travel-moment - (maar ok, voor elk mysterieus probleem moet er een oplossing zijn en met een beetje fantasie is niets mis), is het verhaal best geslaagd.
Het circus is in de stad en een groepje vriendinnen (ze noemen zichzelf De Roze Tijgers) bundelt de krachten om de dieven te vatten die tijdens elke circusvoorstelling toeslaan. Elk meisje heeft zo haar eigen talenten en weet die natuurlijk uitstekend uit te buiten in functie van het avontuur. Het verhaal fungeert daardoor perfect als inleiding voor de reeks (want gezien het nummer 1 op de kaft, vermoeden we het begin van een serie …) waarbij de personages uitgebreid voorgesteld worden.
De doelgroep zijn naar eigen zeggen achtjarige meisjes met zin voor avontuur. Spannend is het boek zeker - je wil echt weten wie de dader is - en het roze gehalte is ook hoog genoeg voor de gemiddelde achtjarige meid. Ook de (roze, natuurlijk) afbeeldingen van Ilah sluiten naadloos bij de inhoud aan. Ook geschikt voor jongere lezers die nog graag voorgelezen worden.

Magali Haesendonck
Circus | Meisjes/jongens | Vriendschap | Verliefd zijn
uit de reeks: De Roze Tijgers , deel 1