De Ronde van Varken

In een oude boerderij wonen Haan, Kip en haar zussen, Konijn, Schaap, Geitenbok, Paard, Koe en Varken. Elke dag is hetzelfde, behalve in de lente. Dan komen de renners voorbij op hun fietsen en staat de boerderij op z’n kop. Varken houdt zich afzijdig, want die drukte is niets voor hem. De andere dieren vinden het fantastisch en dromen ervan mens te zijn voor een dag om zelf de Ronde te kunnen rijden. “Willen is kunnen,” vindt Paard. De dieren bereiden zich voor om mee te doen. Wanneer ze er helemaal klaar voor zijn, komen ze tot de vaststelling dat ze geen fietsen hebben. Varken bedenkt dat ze er misschien zelf wel kunnen maken. De dieren gaan aan de slag. Er heerst heel wat bedrijvigheid en iedereen is zo voor zichzelf bezig dat er al snel ruzie van komt. Varken geniet ondertussen van de rust bij de beek en geniet van het moois om zich heen. Eindelijk wordt de wedstrijd gereden, maar vlak voor de eindstreep komt het tot een gigantische valpartij. “De Ronde rijden? Nooit meer! Veel te moeilijk!” Maar Varken heeft een plan ...
Dit boekje is een wielerverhaal over prestatiedrang en teamspirit. Die dualiteit loopt als een rode draad doorheen het verhaal. Ieder voor zich blijkt al snel niet te werken en Varken die zich afzijdig houdt en eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd is, blijkt degene met de beste ideeën te zijn. Het verhaal wordt verteld in vijf hoofdstukken. De vlot lezende tekst is eenvoudig, maar niet alles wordt uitgesproken en tussen de lijnen door lezen is voor jonge lezertjes misschien nog wat moeilijk. De tekst is geschreven in korte zinnen en gedrukt in een redelijk groot lettertype. Af en toe staat er een uitroep in grote oranje letters tussen, zoals “Bravo!” of “Mmm”. De bladzijden zijn ivoorkleurig, met af en toe een zonnig oranjegele ertussen. De sepiakleurige Illustraties komen daarop mooi uit, maar geven het geheel soms een wat duistere indruk. Er zit afwisseling in de prenten, die soms dubbele pagina zonder tekst beslaan, soms netjes op een zijde staan of soms overlopen in het tekstvlak.
De eerste Ronde van Vlaanderen werd gereden in 1913. Op schutbladen voor- en achteraan vind je de bergen en heuvels die op de Ronde voorkomen, met hun hellingspercentages, zoals Kattenberg 6,0% of Kluisberg 7,0%. Achterin het boek staat een deeltje ‘de Ronde van Vlaanderen’ met enkele helden aan het woord, zoals Freddy Maertens, Eddy Plankaert, Johan Museeuw, Peter van Petegem, Tom Boonen en Fabian Cancellara. Ze vertellen over zichzelf en geven tips voor de jonge wielerfan, naast de vermelding wanneer deze renner winnaar van de Ronde is geweest en zijn bijna(a)m(en).
Mooi geheel met een leuke vintage toets.