De ridders van de Konijnenberg

De titel: De Ridders van de konijnenberg. Een verhaal over een konijn en een heuvel; in mijn hoofd heb ik al een link gelegd naar Waterschapsheuvel. Een jeugdige lezer zal hier misschien niet vertrouwd mee zijn. Ik probeer me alvast in hun leefwereld te verplaatsen. 

Het verhaal gaat hier over Kit Kapoen die met zijn roedel de gevaren van de natuur trotseert. Kit is de rebel van de hoop, maar uiteraard ook de held in het verhaal. Zonder teveel te willen vergelijken met de bekende klassieker, is dit toch maar een teleurstellend boek. Het taalgebruik sluit maar weinig aan bij de leefwereld van de doelgroep en het verhaal heeft weinig vaart. In het begin krijg je nog wat meer uitleg over bepaalde termen 'voor wie geen konijn is'. Dat is wel fijn en kan de jeugdige lezer zeker gebruiken. Ook van een stamboom die daarna wordt afgebeeld heb ik dankbaar gebruik kunnen maken. Maar toch: nog vóór de helft van het boek, was ik mijn interesse kwijt, ik kan maar weinig geboeid raken. Het verhaal is niet origineel en het einde is heel voorspelbaar. 

De tekeningen van Jans Bosschaert kunnen maar weinig meerwaarde brengen. Hij probeerde kleur te brengen en de konijnen te vermenselijken en een eigen karakter te geven. Ik vond het weinig origineel en onaantrekkelijk. De bekende illustrator werkte al vaker samen met Marc de Bel en andere auteurs. Het is jammer om te zeggen dat dit één van zijn mindere geslaagde werk is. Ik heb al veel betere resultaten gezien.  

Dit is het eerste deel, er is nog een vervolg, maar ik voel me niet geroepen dat ter hand te gaan nemen.