De Reuzenkrokodil

Op een hete dag in één van Afrika’s meest modderige rivieren vat een reuzegrote krokodil een niet zo erg kindvriendelijk plan op als hij bedenkt wat hij graag wil voor zijn lunch. Hij heeft zin in een lekker, mals jongetje. Zijn uit de kluiten gewassen bouw en zijn rijen scherpe tanden lijkt hij alvast mee te hebben, maar al gauw blijkt dat niet iedereen in het dierenrijk erg wild is van zijn plan. Zijn kroko-vrienden schakelen de hulp in van andere dieren om de reuzenkrokodil tegen te houden in zijn jacht op malse kindertjes.
De Engelse uitgever van Roald Dahls kinderboeken heeft er lange tijd bij hem op aangedrongen om ook eens een kort prentenboek voor jonge kinderen te schrijven. Hoewel Dahl zei dat hij dat wel vaker had geprobeerd, maar dat het toch zo "verdomd moeilijk" was, hield de uitgever niet op met vragen. Drie jaar nadien kwam Dahl met een paar pagina’s tekst, getiteld, 'De Reuzenkrokodil'. Nu nog steeds, bij deze dertigste druk, kunnen we zeggen dat hij er dan toch ‘verdomd goed’ in geslaagd is een fijn verhaal voor kinderen neer te pennen op ongeveer zestig pagina’s.
Deze reeks, met nieuwe uitgaven van zijn klassiekers, doet Dahls werk alle eer aan. Met een kartonnen kaft en stevige pagina’s, met diep gekleurde prenten en af en toe wat rijm, is dit weer een pareltje van samenwerking tussen Quentin Blake en Roald Dahl. Voor jonge kinderen, die zich niet goed door dikke boeken heen kunnen worstelen, is dit verhaal ideaal. Het is spannend, vrolijk, warm en net dat tikkeltje stout dat Dahl zo onweerstaanbaar maakt.