De pyjamareus

Een boek uit de Pleister-reeks van Clavis Informatief. Deze reeks wil gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken. Ze bevatten steeds een warm verhaal, een spelletje en een versje op kindermaat en een informatieve bijlage voor volwassenen. Dit boek gaat over Bednet: de vzw die ervoor zorgt dat langdurig zieke kinderen, met behulp van internetonderwijs, mee de lessen kunnen blijven volgen en in contact blijven met hun klasgenootjes.

Het verhaal, de pyjamareus, gaat over Liam die na een operatie aan zijn buik een lange tijd niet naar school kan. Dankzij Bednet kan hij de lessen mee volgen. Op Pyjamadag, op de meeste scholen ondertussen een traditie, plannen de klasgenoten van Liam een verrassing. Met de hele klas samen maken ze een pyjamareus. De ene is een voet, de ander een been. En Liam, die wil de buik zijn.

In het informatieve gedeelte lees je een interview met Kathy Lindekens, oprichtster van Bednet en een getuigenis van een Bednetter en een Bednetmeester.

Aan de onschatbare waarde van Bednet twijfelt niemand. Als dit boek, zoals Kathy Lindekens hoopt, ertoe kan bijdragen dat Bednet nog meer bekendheid krijgt en zo ook nog meer kwetsbare kinderen kan bereiken, verdient dit boek ook geen enkele twijfel. Het is uitstekend geschikt om Bednetters voor te bereiden op het werken via Bednet. Het is daarbij eerlijk door ook pijn, vermoeidheid en verdriet een plek te geven. Ook klasgenoten kunnen die kant van het ziek zijn leren kennen door dit boek te lezen. Op Pyjamadag kan het in alle scholen gebruikt worden om uit te leggen waarom leerlingen en leerkrachten die dag in pyjama naar school komen. En misschien wordt het maken van een pyjamareus wel een nieuwe traditie?

Het verhaal met Liam in de hoofdrol is voor mij wat rommelig en maakt een onnodige kronkel (Waarom moet er plots brand zijn in de school?). De prenten zijn eerder klassiek. De versjes en het interview met Kathy Lindekens en de Bednetter zorgen voor een leuk extra en maken dat je er in een klas zo mee aan de slag kan.