De pinguïnsint

en andere dierenklazen

Had jij al van de pinguïnsint gehoord? Of neushoornsint, een Sinterhond of een ekstersint? In een reeks verschillende knotsgekke gedichten, leer je allerlei dieren kennen in hun mooiste verschijningsvorm: als Sinterklaas! Zoals het in de Sint-traditie hoort, staat alles op rijm. Die rijm is niet altijd even goed gelukt, maar draagt wel bij tot de vlotheid van de vertellingen. Ook heeft Edward van de Vendel gekozen voor een kleine selectie van negen dieren. Zo krijgt elk dier de aandacht die het verdient. 

Hoewel de verhalen en tekst simpel en beperkt zijn, weten ze enorm veel hilariteit op te wekken: het beeld van een Sint die kinderen de lucht in katapulteert is om te gieren. Woorden als 'neushoornkindgezondheidsbond' mankeren niet: het wordt in alle eenvoud een festijn van absurditeit. De prenten zijn niet heel uitgebreid, maar passen in dat concept van de eenvoudige rijmpjes. Het gevoel die in de rijmpjes zit, krijgt een mooie visuele weerslag. Bovendien hoeft het niet altijd zo vrolijk: ook ruzie, klimaatproblematiek en uitgestorven diersoorten krijgen hun plekje. Toch verliest het boekje nooit zijn naïeve maar lieflijke Sinterklaastoon.

Een heerlijk boekje dat voor hilariteit kan zorgen in de periode van Sinterklaas: een versie van de goedheilig man die je hoogstwaarschijnlijk nog nooit gezien hebt.