De ontdekking van de planeten

In dit boek kom je alles te weten over het ontstaan van ons zonnestelsel, over het verschil tussen sterren en planeten, welke planeten er allemaal bestaan in ons zonnestelsel enz. Wat zijn binnenplaneten? En buitenplaneten? Wat is een aardse planeet en waarom? Nadat je een antwoord gekregen hebt op al deze vragen en nog veel meer word je meegenomen op reis. Vanop de aarde stap je in een ruimtetuig en vlieg je doorheen ons zonnestelsel. Je maakt een landing op elke planeet en ontdekt zo de specifieke eigenschappen van elke planeet.
Op het einde van het boek weet je waarom onze aarde zo speciaal is en waarom we er zo goed zorg voor moeten dragen. Je wordt uitgedaagd (d.m.v. een wedstrijd) om zelf een tweede aarde te creëren. Aan de hand van alle informatie die je opgedaan hebt in dit boek moet dit wel lukken.
Dit informatieve boek is in een vloeiende, vlotte en duidelijke taal geschreven. De tekst wordt ondersteund door mooie foto’s. Daarnaast wordt er op elke pagina nog eens in het vet heel kleurrijk de kern van het hoofdstuk weergegeven.
De auteur zoekt ook naar linken tussen de ‘ongrijpbare’ ruimte en ons ‘aardse bestaan’. Jij bent bijvoorbeeld de aarde en deze aarde loopt om een boom heen. De boom is de zon. Hierdoor komt deze ‘verre’ materie toch ietsje dichterbij.
Het enige minpuntje is dat het ‘verhaal’ volledig in doorlopende tekst is geschreven. De tekst is wel opgedeeld in hoofdstukken en er zit een duidelijke structuur in. De belangrijkste dingen worden ook herhaald in de tekst. Voor mij was een schematische voorstelling van dit alles wel erg welkom geweest. Ik was af en toe het noorden kwijt.
Maar de conclusie = een prachtig informatief boek over ons zonnestelsel!