7+ | 2010
The House of Books
ISBN 978 90 443 2510 2
FICTIE , 31 p. , €6.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

De nieuwe kleren van de keizer

Een sprookje van Hans Christian Andersen
Annemarie Bon (auteur) Sandra Klaassen (illustrator)

Dit gekende sprookje werd in een nieuw kleedje gestoken. Dit boek is mooi verzorgd en de illustraties zijn aantrekkelijk. Ze roepen de juiste sfeer op en een ondertoon van humor zit erin vervat.
De keizer is alleen maar geïnteresseerd in nieuwe kleren, hij geeft er al zijn geld aan uit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zich laat inpakken door een stel bedriegers. Ze weven zogezegd de mooiste gewaden maar er is niets te zien. Geen enkele lakei durft iets aan te merken want de keizer laat zich misleiden en is in de wolken. Het gaat zo ver dat de keizer zich naakt aan het volk presenteert, in de waan dat hij gedrapeerd loopt in het fijnste gewaad. De mensen doen mee met de hofhouding tot de verrassende waarheid uit een kindermond de keizer ontnuchtert. Vanaf toen heeft de keizer nooit meer nieuwe kleren gekocht maar hij heeft er nog genoeg om meerdere volgende generaties mee te kleden.
Het sprookje vormt een mooi geheel. Het leest plezierig en vlot door het gepaste en gevatte taalgebruik. Het is geschikt voor de iets gevorderde zevenjarige lezer.

Hilde Ramboer
Sprookjes
uit de reeks: sprookjes opnieuw verteld