14+ | 2004
Davidsfonds/Infodok
ISBN 90-5908-102-1
FICTIE , 172 p. , €15.95
gelijmd
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

De Muur

Willy Spillebeen (auteur) Aanzet (fotograaf)

'De Muur' vertelt het verhaal van de komst van de Berlijnse Muur. Een muur die in 1961 gebouwd werd om Oost- en West-Berlijn van elkaar te scheiden. Het is ook het verhaal van Werther, Luigi en Carlo, drie vrienden die samen studeren aan de kunstacademie in West-Berlijn. Met de komst van de Muur ziet Werther, die in Oost-Berlijn woont, zijn toekomst in duigen vallen. Zijn studies kan hij wel vergeten.
Oost-Berlijners mogen van dan af niet meer de grens over. Wie het toch probeert, riskeert zware straffen of wordt de dood ingejaagd.
Binnen een aantal maanden dient Werhter in legerdienst te gaan, en dat ziet hij al helemaal niet zitten. Dan zal hij zelf als grepo aan de Muur moeten gaan patrouilleren. En misschien wel mensen, vrienden van hem, moeten neerschieten.
Luigi en Carlo smeden een plan om hun vriend de grens over te smokkelen. Na grondige prospectie van de grensgebieden komen ze tot de slotsom dat het graven van een ondergrondse tunnel de enige uitweg is. Het wordt een gevaarlijke onderneming, die veel tijd, mankracht en geld vraagt. Bovendien weten Luigi en Carlo niet wie ze wel en niet kunnen in vertrouwen nemen.
De werken aan de tunnel duren lang, veel langer dan verwacht. Wanneer al hun geld opgeraakt nog voor de tunnel af is, lijkt het er voor Werther helemaal hopeloos uit te zien. Toevallig lezen ze in de krant dat er een filmmaatschappij bezig is een film te maken over een tunnel naar de Oostzone. Liugi en Carlo nemen contact op en stellen voor om hun echte tunnel te gebruiken voor het maken van de film. Weliswaar onder strikte voorwaarden, en met veiligheidsmaatregelen en een financieel voorschot zodat zij hun tunnel verder kunnen afwerken. Het plan werkt. Er is weer hoop voor Werther en zijn familie.
Dit is geen makkelijk boek. Het vraagt van de lezer toch enige politieke interesse en kennis. Jongeren die niets van de problematiek afweten, zullen volgens mij na de eerst bladzijden reeds afhaken. Ook de Duitse benamingen maken het lezen van het verhaal er niet makkelijker op.
Toch is het een boek dat zeker geschreven moest worden. Het helpt ons het verleden levend te houden en draagt ertoe bij jongeren bewust te maken van de situatie in die tijd. Na het doorworstelen van de eerste pagina’s zullen jonge lezers hopelijk in de ban geraken van het verhaal zodat ze het toch tot het einde uitlezen.

Ilse Verhulst
Oorlog | Vrijheid | Berlijnse Muur