4+ | 2013
Van Holkema & Warendorf
ISBN 978-90-00-32516-0
FICTIE , 148 p. , €15
gebonden , verhalenbundel
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

De mooiste verhalen van muis en egel

Marianne Busser (auteur), Ron Schröder (auteur) Alex de Wolf (illustrator)

'De mooiste verhalen van muis en egel' bevat zes verhalen op rijm die vooral over muis gaan. In het derde verhaal pas leren we egel, die verliefd is op muis, kennen. In de twee daaropvolgende verhaaltjes lezen we achtereenvolgens hoe egel en muis trouwen en daarna kinderen krijgen. Jammer genoeg volgt het zesde verhaaltje niet meer chronologisch. Hierin woont muis weer alleen, zonder egel en haar zes kleintjes, en komt ze de dakloze familie otter tegen.
De verhaaltjes zijn nogal naïef en hierdoor erg schattig. Ook het rijm is meestal wel leuk. Soms worden er echter nogal wat gekke bochten genomen om dit rijm te laten kloppen en er wordt ook vaak voor gemakkelijke oplossing gekozen (“muis” rijmt nogal vaak op “huis”). Maar al bij al is het rijm zeker een meerwaarde. De verhaaltjes zijn herkenbaar en meestal fantasierijk. Als muis bijvoorbeeld in het gips terecht komt en ze een briefje de wereld in stuurt om te vragen wie er met haar wil komen spelen, komen al haar vriendjes bij haar langs. Daartegenover staat dat de dieren zo sterk zijn vermenselijkt dat muis zelfs moet “persen” bij de bevalling.
De tekeningen zijn niet bijzonder maar wel leuk. Bovendien ondersteunen ze het verhaal, waardoor de jonge luisteraars gemakkelijk blijven volgen.
Dit boek is zeker de moeite waard voor de liefhebbers van muis en egel. Alleen oppassen, want het is haast identiek aan 'Het grote boek van muis en egel'. De eerste vijf verhaaltjes zijn dezelfde in deze twee omnibussen. Enkel het laatste verhaaltje komt er extra bij in dit boek.

Tinne Geuens
Vriendschap | Verliefd zijn | Trouwen | Gezinsuitbreiding