De man van rook

Deze trilogie van de hand van J.M. Miro, een pseudoniem van Steven Price, mocht ik ontvangen in een limited edition. De prachtige hardcover vraagt direct je aandacht door de blauwe buitenzijde van de pagina’s, de geïllustreerde schutbladen en een mooie zwarte linnen kaft met gouden bedrukking. Wanneer de auteur je als lezer dan nog persoonlijk aanspreekt met een fijne brief, voel je je helemaal klaar om aan dit stevige werk te starten. Want deze klepper van net meer dan 600 bladzijden, vraagt wel een lezer met enige leeservaring.

Steven Price is een Amerikaanse auteur en poëet die met Duistere talenten – Man van Rook zijn eerste Nederlandstalige boek ziet verschijnen. Zodra je begint te lezen, kom je terecht in het Victoriaanse Londen van 1874 waar een wonderlijke blauw oplichtende baby wordt gevonden – Marlowe. Hij is de eerste, maar niet de laatste, wonderlijke persoon dat je zal leren kennen. Die personen zijn mentalisten, mensen die een bepaald talent hebben. Zichzelf genezen, pijn van iemand overnemen, je huid staalhard maken, stof beheersen … Ze komen mensen tegen die bang van hen zijn, en mensen die hen willen beschermen.

Marlowe blijft doorheen het hele boek één van de hoofdpersonages. Later leer je ook Charlie kennen, een andere mentalist. Ook hun twee beschermers leer je goed kennen. Zij werken voor het instituut en hebben de taak op zich genomen om jonge mentalisten te zoeken en te beschermen, met als doel om in Schotland naar school te gaan, om hun talenten verder te ontwikkelen. De tocht van Amerika naar Schotland loopt niet van een leien dakje, want ze worden opgejaagd door een andere mentalist. De duistere Jasper die zijn eigen beweegredenen heeft.

De verhaallijnen worden prachtig met elkaar vervlochten en laten je altijd verwonderd naar het vervolg achter. Je krijg veel informatie, maar die wordt op een goede manier gedoseerd. Tussen de rode draad van het verhaal – de reis van Marlowe en Charlie – maakt de auteur tijd om je meer achtergrondinformatie te geven. Daardoor creëert hij veel diepgang in zijn personages en wordt het ook moeilijker om heel zwart-wit te denken over de personages. Ondanks de meerwaarde daarvan, tempert het ook wel de snelheid van het verhaal.

Een sterk begin van een nieuwe fantasy-trilogie. Over het verschijnen van deel 2 is er nog geen informatie, maar zeker iets om in de gaten te houden voor fans van deel 1.