De magische globe

Wanneer Petra Kronos op het punt staat verscheurd te worden door gruwelijke wolfachtige wezens, wordt ze als het ware weggetoverd naar het Londense huis van John Dee, een machtige spion in dienst van de Engelse koningin. Om Petra te redden van een gewisse dood, maakte Dee gebruik van een zogenaamde ruimtepoort. Een soortgelijke poort laat Tomik, Petra’s beste vriend, even later ook verdwijnen. Alleen is hij zo onfortuinlijk om bij een bende piraten terecht te komen die richting Marokko varen en hem daar als slaaf willen verkopen. Gelukkig ontdekt Neel, een jonge Roma, dat Tomik en hij een gemeenschappelijke vriendin hebben: Petra.
Ondertussen voelt die vriendin zich een gevangene van John Dee. Hij stuurt een intrigerende geest op haar af, laat haar schermlessen volgen bij de niet onaantrekkelijke Kit en wil haar dwingen om haar magische krachten onder ogen te zien. Magische krachten die haar van pas kunnen komen, wanneer in de directe omgeving van de koningin enkele moorden gepleegd worden.
Alles lijkt te draaien om twee magische globes, die – juicht, gij Vlamingen! – ontworpen werden door Gerard Mercator. Wie beide in bezit heeft, kan gebruik maken van alle ruimtepoorten op onze wereldbol. Niet verwonderlijk dat zowel de piraten, prins Rodolfo van Bohemen, en Engelse hoogstaande edelen die globes willen bemachtigen.
Uiteraard leiden alle wegen naar Londen en meren onze piratenvrienden daar dus ook aan. Zoals dat hoort, wordt Petra met haar vrienden herenigd en besluiten ze samen tot een stoutmoedige inbraak. Hoe dat afloopt, moet u zelf maar lezen, al willen we u wel verklappen dat Petra uiteindelijk het ruime sop zal kiezen, op naar nieuwe avonturen (en dus op naar nieuwe boeken).
‘De magische globe’ is het zelfstandig te lezen vervolg op ‘De ogen van Kronos’, het debuut van Marie Rutkoski, waarin de lezer voor het eerst kennismaakte met de getalenteerde Petra, haar begaafde vader en haar door hem in elkaar geknutselde mechanische, intelligente spin Astrophil. Ook andere figuren uit dat boek maken opnieuw hun opwachting in dit tweede, wederom hoogst originele verhaal dat een perfecte mix biedt van historische feiten en fictie.
Zo is het prettig dat een Amerikaanse auteur ‘onze’ Gerard Mercator verweeft in haar verhaal, net zoals de interessante weetjes over de Roma en de Engelse geschiedenis haast luchtig doorheen het verhaal geweven worden.
Wij hebben in ieder geval genoten van een vlot weglezend avonturenverhaal, gekruid met magie, dat nergens verveelt. Nog even meegeven dat we dat eerste boek trouwens graag aanbevelen, al is het maar om de verwijzingen in ‘De magische globe’ te kunnen vatten. Bovendien krijgt u op die manier een extra portie interessant leesvoer en daar is niks mis mee, nietwaar?