De magie van de seizoenen

We volgen de tulpenboom doorheen de seizoenen. Bij elk seizoen komen we te weten welke dieren er graag in de tulpenboom vertoeven, hoe de tulpenboom de weersomstandigheden ervaart en wat hij allemaal van bovenaf kan zien. Een kartonboekje over veranderingen in de natuur, vanuit het perspectief van de tulpenboom.

De pagina’s doen denken aan een volgepropte PowerPointpresentatie waarbij je de aandacht snel verliest. De tekst die vaak verticaal, diagonaal of krom wordt weergegeven, werkt op de zenuwen. De kleuren passen bij de verschillende seizoenen en telkens staat de boom centraal, wat de consistentie van het boek opkrikt. Hoewel de illustraties goed gemaakt zijn, zijn ze weinig verrassend en creatief.

De tulpenboom spreekt de lezer toe en stelt vragen zoals: “Geef jij ze water?”. De bedoeling is goed, maar het is tegelijkertijd een verwarrende vraag. Hoe geef je water aan zonnebloemen, lelies en rozen in een boek? Bovendien zijn de bewoordingen vaak vreemd en stroef. Hoewel de tulpenboom mooi is om naar te kijken, slaagt dit kartonboekje er volgens mij niet in om peuters of kleuters aan te spreken.