9+ | 2010
Clavis
ISBN 978-90-448-1415-6
FICTIE , 111 p. , €13,95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

De laatste reis/ Het verhaal van de Holocaust

Aline Sax (auteur) Stijn Felix (illustrator)

Tijdens W.O. II wordt de kleine Hannah met haar Joodse moeder opgepakt door Duitse soldaten. In een goederentrein worden ze naar een concentratiekamp gevoerd. Wanneer het donker wordt, maant de moeder Hannah aan om te vluchten. Het meisje verstopt zich in een schuur tussen kleding en voorwerpen van de gevangenen. Elena, die daar werkt, zorgt ervoor dat het kind niet wordt ontdekt. Het meisje maakt tekeningen, die ze stiekem verspreidt in de barakken. Zo hoopt ze haar moeder en de andere gevangen vrouwen op te beuren.
Aan de andere kant van dit omkeerboek krijgen we meer informatie over de Holocaust: de opkomst van Hitler, de anti-Joodse wetten en het leven in getto’s en concentratiekampen. Ook gehandicapten, zigeuners en homoseksuelen werden vervolgd.
Tien jaar geleden debuteerde Aline Sax bij Clavis als zeventienjarige met ‘Mist over het strand’, een boek over Duitse kindsoldaten. Toen al was ze geboeid door W.O. II. Momenteel werkt ze aan een proefschrift over die periode. De illustraties zijn somber maar sfeervol.

Gonda Lesaffer
W.O. II | Jodenvervolging