De kusjeskrokodil

Tim kan niet slapen. Hij is bang van alle enge geluiden in zijn kamer. De geluiden blijken echter allemaal van bijzondere dieren afkomstig te zijn. Die dieren zitten verstopt op Tims kamer en komen hem een voor een helpen om in slaap te vallen. Maar pas na een kus van de kusjeskrokodil kan Tim echt de slaap vatten. Daardoor mist hij net het laatste dier…

Dit boek is een heruitgave van de versie van 2009 met als titel ‘De kusjeskrokodil en andere lieve nachtbeesten’. Het is een lief bedtijdverhaal op maat van kleuters. De angst voor het slapen is een actueel thema bij die leeftijdsgroep en het verhaal speelt er mooi op in. De levendige fantasie die kleuters hebben, doet de knuffels op de kamer tot leven komen en helpt hen om in slaap te vallen. Zo heb je in het verhaal naast de Kusjeskrokodil ook nog het Verhaaltjesvarken, de Toedektijger, de Knuffelbuffel, de Slaapliedjesleeuw en de Mooiedromendraak.

In de tekst zit een zekere herhaling, wat kleuters helpt om het verhaal beter te kunnen volgen. De namen van de ‘lieve nachtbeesten’ zijn origineel en leuk. De Knuffelbuffel is mijn persoonlijke favoriet. De illustraties zijn krachtig en passen mooi in het geheel. Er zit naar mijn gevoel een mooi evenwicht in tussen donkere kleuren en enge vormen en vrolijke vormen in lichte tinten. Op die manier zijn angstgevoelens en veiligheid in balans en straalt het boek rust uit. Op de eerste bladzijde vind je al bijna alle beesten terug die in het verhaal zullen verschijnen (op de Mooiedromendraak na). De spookjes aan de binnenkant van de kaft vind je ook op Tims pyjama en op de gordijnen terug. De beesten hebben allemaal een vrolijke snoet en op elke bladzijde valt er wel iets te ontdekken. Zo leest het Verhaaltjesvarken bijvoorbeeld voor uit het boek ‘De kusjeskrokodil’ en laat de Kusjeskrokodil overal rode lipafdrukken achter. Ook al is het verhaal al enkele jaren oud, het blijft actueel. Een plezierig boek voor het slapengaan dat zeker wat expressie van de verteller kan verdragen tijdens het voorlezen!