De Kronieken van de Zeven Eilanden. De Heersers van Kir

Raben is een jonge Lezer. Hij heeft de gave het verleden te kunnen zien als hij voorwerpen aanraakt. Op die manier komt hij veel te weten over de geschiedenis van de Eilanden, de bewoners en hun magie. Zijn gave moet een groot geheim blijven omdat de Heerser van het grootste eiland de Lezers dwingt hem te helpen in zijn zoektocht naar de Oude Artefacten. Deze antiquiteiten herbergen een bijzondere macht. Naast de Heerser is vooral zijn machtsbeluste raadgever, een oude monnik, op zoek naar deze geheimen. Er is nog een derde groep op zoek naar de onmetelijke macht verbonden aan de Artefacten en dat volk heet de Dwingers. Ze zijn uit op de overheersing van alle eilanden en beschikken daarvoor over een machtig wapen: ze kunnen in het denken binnendringen en je dwingen hun bevelen uit te voeren.
Raben heeft ook een ruime kennis van kruiden, want zijn moeder is genezeres. Omwille van die kennis moet hij mee met de zoon van de Heerser wanneer die op zoek gaat naar die bewuste antieke Artefacten. Onderweg wordt hun schip gekaapt door een woeste bende piraten. Op het piratenschip groeit er een intense vriendschap tussen Raben en Calli, een meisje die al als baby in de piratenbende werd opgenomen. Ook Calli heeft een bijzondere gave, zij is Elementaliste. Zij kan stormen oproepen en winden aanwakkeren, een gave waar de piraten dankbaar gebruik van maken.
De Heerser heeft de moeder van Raben gevangengezet en hij wil ook Raben gevangen nemen. Dat mislukt want Calli laat stormen los op de schepen van de Heerser. De piraten vluchten naar open zee. Hier eindigt het boek, met Raben die broedt op een plan om zijn moeder te bevrijden.
Het verhaal is redelijk complex. Er lopen drie verhaallijnen naast elkaar waarvan het eerste verhaal pas op het einde gelinkt wordt met de personages van beide andere verhalen.
Gelukkig wordt er vooraan voldoende informatie gegeven om wegwijs te raken in de vreemde namen, de bizarre volkeren en de magische krachten.
Het is een boeiend en knap uitgewerkt script dat getuigt van de ongebreidelde fantasie van de auteur. Het is zó goed verteld dat je als lezer het avontuur als een film voor ogen ziet afspelen. De karakters en emoties van de vele personages zijn zó beeldend weergegeven dat het lijkt alsof je zelf in het verhaal vertoeft. Een 'magisch' boek in de letterlijke en figuurlijke zin! We wachten in spanning op het vervolg...