De kleine Sneeuwman

Terwijl iedereen in huis ligt te slapen, klinkt er in de speelhoek een zacht geroezemoes. Het speelgoed wordt om middernacht levend en in een vergeten hoekje zit een sneeuwman te treuren in zijn glazen bol. Het is lang geleden dat het in zijn bol gesneeuwd heeft en ook het muziekje kan niet meer opgewonden worden. De sneeuwman voelt zich eenzaam, en wat nog erger is ... hij zit opgesloten in zijn glazen bol. Hij wenste dat hij voor één keer uit zijn bol mocht.
In de verte hoort hij plots een helder muziekje en een fijn stemmetje klinken dat vraagt: “Wil je met me dansen vanavond?” Het is een prachtige ballerina. De sneeuwman danst met haar rondje na rondje. Angstvallig houdt hij de klok in de gaten, want precies om één uur moet hij terug in zijn bol zijn. Dat ene uur dansen met de ballerina was het mooiste uur van zijn leven. Hij wil nog liever smelten dan terug te keren naar zijn glazen bol. Wanneer het danseresje ook haar ene wens doet, wenst ze dat ze voor altijd samen in zijn sneeuwbol kunnen dansen.

De prachtige illustraties van Harmen van Straaten scheppen een adembenemende sfeer van ontroering en tederheid. De tekst en tekeningen gaan harmonieus samen en schetsen een beeld waar elk kind van kan dromen. Dit verhaal is een pareltje in alle opzichten: expressieve illustraties in sfeervolle kleuren met soms een verrassend perspectief, een mooie verhaalopbouw, poëtische taal en een aantrekkelijk thema. Een modern winters verhaal dat elementen uit verschillende oudere sprookjes combineert; een aanrader!