De kaarten van madame Petrova

In dit vervolg op Lepelsnijder trekken we mee met Janis en Silke op hun vlucht weg van Holderstate en hun neven Asserik en Koender. De voorspelling van kaartenlegster Madame Petrova heeft daar alles mee te maken. Zij voorspelde iets vreselijks: twee dode kinderen. Erger nog, de tweeling zou elkaar kwaad doen. Die voorspelling bepaalt hun leven al sinds hun geboorte. Uit angst voor de woorden van Madame Petrova werd de tweeling na de geboorte gescheiden. Janis werd opgevoed door een oude man in een afgelegen berghut. In Lepelsnijder lazen we alles over zijn leven en de ontdekking van de waarheid achter zijn bestaan. Terug in Holderstate lijken de neven ongeduldig te wachten op de dag waarop de voorspelling eindelijk zal uitkomen. Die dreiging kunnen Janis en Silke niet langer aan en ze besluiten alles achter te laten en te vertrekken. Waarheen ze trekken of hoelang ze onderweg zullen zijn weten ze niet. 

Silke en Janis leven in een tijd van donkere bossen en struikrovers, paard en kar, bruiloften met dansende beren, liegen en bedriegen om te overleven. In dit verhaal ligt de focus bij Silke. Sinds hun vertrek neemt zij het voortouw. Ze zet strikken uit, vilt konijnen, verkoopt de lepels die Janis snijdt. Silke wil graag ooit terug naar Holderstate, Janis spreekt enkel over de hut in de bergen. Zonder volwassenen zwerven ze doelloos rond. Of zou dat ene woord in de oude dichtbundel van haar moeder misschien een uitkomst bieden? Bestaat Meckelhove echt? Silke heeft haar ouders nooit gekend. Ze stierven beiden lang geleden en niemand van de familie Dillebod kwam ooit naar hen op zoek. Even lijken ze hulp te krijgen van een rondtrekkend echtpaar. De vrouw leert Silke kaarten leggen om kost en inwoon te betalen, Janis snijdt lepels en helpt met de optredens van de beer. Silke leert dat de gevreesde voorspelling niet vanuit de kaarten gekomen kan zijn. Iemand heeft dat kwaad doelgericht over haar en haar familie uitgesproken. Ze besluit het geheim te houden voor Janis. Als blijkt dat het echtpaar enkel op geld uit is besluit ze met een nieuwe leugen Janis mee te lokken, terug de bossen in. Na de warme maaltijden en het droge bed in de kar valt de koude en de honger hun extra zwaar. Wanneer komt er een einde aan hun tocht? 

Marjolijn Hof heeft een aangename schrijfstijl. Haar zinnen kabbelen voort op het ritme van de tijd waarin de hoofdpersonages leven. Het tempo van paard en kar. De sfeer van het geheel heeft iets sprookjesachtig. De zwart-witillustraties passen bij de tijdgeest van het verhaal. Annette Fienieg tekende de kaarten die Silke legt. Dezelfde als die van Madame Petrova. De kaarten die het leven van Silke en Janis bepaalden. 

Marjolijn Hof werkte twintig jaar als bibliothecaresse en specialiseerde zich in jeugdliteratuur. In de tussentijd schreef ze. In 1996 werd ze fulltime schrijfster en drie jaar later kwam haar eerste boek uit. Ze schreef verhaaltjes voor Sesamstraat en won mooie prijzen met haar boek Een kleine kans. Voor haar is empathie het sleutelwoord bij het schrijven van jeugdboeken. Via dit gevoel leeft ze zich in in haar personages en probeert zo hun soms ambivalente motieven te achterhalen. Lepelsnijder schreef ze in 2019. De kaarten van madame Petrova is het vervolg op dat boek.