De Juwelendief

Een jonge kerel, Alex, wordt verplicht een treinreis te ondernemen met zijn nonkel Ben. Dit is niet direct de reis waar Alex zat op te wachten, ook al is het volgens zijn nonkel een heel speciale treinrit: het is de laatste rit van de stroomtrein de Hooglanden-expres. De plaatsen zijn beperkt. Enkel een paar welgestelde koppels, alsook het Britse prinsenpaar, zijn van de partij. Nonkel Ben, een gewaardeerd journalist, vindt het echter een waar privilege om mee te mogen. Wanneer er een juwelendief aan boord blijkt te zijn, en Alex dan ook nog eens een verstekelinge ontdekt, begint Alex te beseffen dat deze reis misschien wel spannender zal worden dan hij had kunnen dromen.

Dit is een geslaagd eerste deel in een boekenreeks over mysteries in de trein, en werd geschreven door onder andere de auteur van de eerder geslaagde reeks Keverjongen. Waar de vertaling in het begin me wat stroef leek, werd ik toch snel meegenomen in de snelheid van het mysterie. De spanning wordt goed opgebouwd en verschillende plotwendingen zetten je af en toe op het verkeerde spoor. Helemaal in Sherlock Holmes-stijl. Of in Hercule Poirot-stijl; de link met Murder on the Oriënt express was voor mij zeker aanwezig (zonder de moord weliswaar). Dit is voor de doelgroep een boeiende onderdompeling in de Engelse detectivewereld.

Het is ook duidelijk dat de schrijfster grote fan is van treinen. We krijgen naast een wervelend verhaal ook heel veel details over de trein en de geschiedenis van deze Hooglanden-expres. Ook geografisch komt de jeugdige lezer meer te weten over het landschap in Engeland. Daarnaast krijgen we mooie illustraties van Elisa Paganelli. Vooraan in het boek wordt een kaart van Engeland met de rit weergegeven, achteraan een volledig plan van de trein en zijn compartimenten. In het boek zijn regelmatig illustraties voorzien. Zij geven de nodige ondersteuning, maar laten voldoende ruimte voor de fantasie van de lezer.  

Een bijgevoegd kaartje geeft je de kans om een rondleiding te winnen doorheen het Spoorwegmuseum in Utrecht. Uiteraard geldt deze wedstrijd niet meer, maar het is een mooie verwijzing naar het museum. Een leuk uitje als aanvulling op dit fijne boek.