De grote Robin

Deze voorleesbundel bevat drie bekroonde Robin-boeken: 'Robin en Suze', 'Robin en God' en 'Robin is verliefd'. In elk verhaaltje gaat het over dingen die kleuters ook meemaken of die hen bezighouden.
In 'Robin en Suze' gaat het voornamelijk over de gevoelens van een kleuter voor en na de geboorte van een broertje of zusje. In Robins geval gaat het om een zusje en dus komen ook de lichamelijke verschillen tussen jongens en meisjes en over hoe Robins eigen geboorte verliep aan bod in een hoofdstuk 'Piemels'. De auteur kan echt heel raak kleutergevoelens verwoorden.
Het tweede boek 'Robin en God' gaat over de voorbereiding van Kerstmis en het feest zelf. De centrale figuur hier is opa. Hij komt logeren en met hem voert Robin heerlijk filosofische gesprekken onder andere over God en over geloven. Opa is gelovig, Robins ouders zijn dat niet en Robin is nieuwsgierig naar de godsdienstige verhalen. Hij gaat ook met opa naar de mis.
In het derde boek 'Robin is verliefd' gaat het over relaties. Robin is verliefd op Nellie, op juf Tineke, op.... "De liefde is soms ingewikkeld, Robin", zegt juf Tineke. Het mooie is dat de gevoelens van kleuters in deze boeken echt serieus genomen worden en dat ze zo klaar en fijn verwoord worden.
Verder gaat het in dit boek over oud worden en doodgaan. Heel mooi is het verhaal 'Weesopa' over de de dood van de moeder van opa. "Dan ben ik een wees, een weeskind", zegt opa. Waarop Robin vraagt: "Word jij dan weer een kind?" Opa antwoordt: "Maar ik ben al zo oud, als oud omaatje doodgaat, ben ik geen weeskind, dan ben ik een weesopa". Doodgaan houdt Robin dan enkele verhaaltjes lang bezig.
Deze boeken zijn ingedeeld in hoofdstukken die gemakkelijk in de tijdspanne van een bedtijdverhaal passen. Robin is zoals heel veel kleuters filosofisch ingesteld, hij kan het bovendien goed verwoorden. Het is dus heel goed mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat de verhalen bij de kleuter dingen losmaken waar hij/zij ook mee bezig is. Zo'n gesprek is goud en dus tijd waard. Deze bundel is geschikt als gezinsboek maar hoort ook in elke kleuterbibliotheek. Een pareltje voor onder de kerstboom.