De grondel & de garnaal

"Hé, vriend! Een boek over vrienden én over dieren. Over vriendschap zijn al stapels boeken geschreven en over dieren kasten vol. Maar over vriendschappen in het dierenrijk bestond nog geen boek. Nu dus wel en je hebt het in je handen. Misschien heb je het wel gekregen of geleend van je beste vriend!" Met deze sympathieke openingszin steken we van wal en legt Roebers meteen de link naar het thema van dit boek: vriendschap!

Leeuwen vangen zebra's, spinnen verslinden vliegen. Als ze elkaar niet opeten, dan zitten dieren elkaar wel op een andere manier dwars. Maar niet altijd! Naast natuurlijke vijanden bestaan er namelijk ook natuurlijke vrienden, zoals bijvoorbeeld de diertjes op de cover: de vis die samenwoont met een blinde garnaal. Hoog tijd om deze bijzondere vriendschappen eens van naderbij te bekijken.

Een leuk weetjesboek over de grappige, handige, soms wat vreemde vriendschapsbanden tussen dieren. Na een korte inleiding tot het thema 'vrienden' in het algemeen, steekt Roebers van wal. De verschillende soorten vriendschappen tussen dieren zijn handig onderverdeeld in dertien overkoepelende soorten: vriendendienst, zorgdieren, pluizen & pulken ... Vele van de vriendschappen in de dierenwereld zijn gebaseerd op een wederzijds voordeel, een win-win situatie zo te zeggen. Soms gaat het echter ook om respect, gezelligheid of leren van elkaar. Wat dacht je van dieren die zichzelf opofferen voor een ander? Dieren die door samenwerking de lekkerste hapjes te pakken krijgen of gewoon uit liefde voor altijd bij elkaar blijven? Uiteraard komen enkele van de oude bekenden aan bod, zoals de olifant en de chimpansee. Er worden echter ook enkele niet zo evidente soorten en hun vriendschapsbanden aangehaald, bijvoorbeeld de speciale overeenkomst van de tok en de mangoest.

De informatieve teksten beperken zich tot een halve, driekwart pagina. Bijkomend veel leuke, interessante weetjes die los staan van hun vriendschap. Deze zweven wat over de pagina's heen. Ze zijn op een vlotte humoristische wijze geschreven door Geert-Jan Roebers. Geert-Jan, alias 'de Bladluis', is bioloog van opleiding en schrijft educatieve teksten. Bijna altijd over de natuur en meestal voor kinderen. Maar soms ook over verwante onderwerpen en voor volwassenen. Hij is ervan overtuigd dat er twee grote oorzaken zijn voor de wereldwijde natuurvernietiging: onwetendheid en onverschilligheid. Met zijn werk wil hij daar iets aan doen. Vooral door het brede publiek, en vooral kinderen, letterlijk kennis te laten nemen van wonderlijke feiten, bizarre beesten en verbazingwekkende getallen uit de natuur. Met het ‘weten over’ komt het ‘geven om’ vanzelf. Oftewel: wat weet, dat deert.

De illustraties van Margot Westermann slingeren zich als het ware tussen de tekstjes door en zijn een ietwat ludieke weergave van de informatie die we krijgen. Voor sommigen misschien net iets te druk, naar mijn gevoel een leuke wisselwerking! Achteraan nog een handig alfabetisch register van alle diertjes waarover geschreven wordt.

De grondel - ik had er eerlijk gezegd nooit van gehoord - dat is alvast iets wat ik heb bijgeleerd. Een boek om regelmatig vast te nemen en lukraak open te slaan. Elke pagina biedt wel iets leuks of interessants. Dit alles, in combo met de leuke illustraties van Westermann, maakt 'de grondel & de garnaal' tot een topper voor kleine natuurvrienden.

Geert-Jan zit op een goed spoor... wat weet, deert wel degelijk!