De geheime wereld van planten

Natuurliefhebbers, zet jullie schrap, want met dit boek zijn jullie wel even zoet! Ben Hoare neemt je mee naar de geheime wereld van planten.

Dat er zonder planten geen leven mogelijk zou zijn, is geen geheim. Ze zorgen niet alleen voor zuurstof, maar ook voor o.a. brandstof, kleding en medicijnen. Helaas worden er veel planten op aarde bedreigd.  Door er meer over te ontdekken zullen we met z’n allen misschien beter ons best doen om er beter voor te zorgen en ze te beschermen.

Na de inleiding waarin beknopt uitleg gegeven wordt over de plantenwereld, bladeren, bloemen en zaden volgen er zes uitgebreide hoofdstukken (bladeren, stengels en stammen, wortels en bollen, bloemen, vruchten en kegelvruchten en zaden en noten) waarin planten maar ook specifieke kenmerken besproken worden. Elke plant (meer dan 100) of kenmerk krijgt een dubbele bladzijde toebedeeld. Daarop vind je dan zeer realistische illustraties in een zacht en aangenaam kleurenpalet, gedetailleerde foto’s en uitleg en weetjes die niet te zwaar zijn en toegankelijk voor kinderen vanaf een jaar of tien, maar toch ook volwassen kunnen boeien.

Dit boek bevat een heleboel informatie, foto’s en illustraties zonder dat het te druk wordt. Een dikke pluim voor de vormgevers om er al bij al een luchtig geheel van te maken. Achteraan is er een woordenlijst te vinden. De woorden vind ik eerder lukraak gekozen en misschien is het ook wel wat jammer dat er in het boek zelf niet naar verwezen wordt. Het uitgebreide register is wel zeer bruikbaar om zo toch net iets sneller en gerichter in het boek te kunnen zoeken.

Dat in dit boek veel werk en tijd gekropen is, staat als een paal boven water. Het is er eentje om door te bladeren, te bekijken en kleine stukjes te lezen. Natuurlijk is het ook bruikbaar als opstap voor een spreekbeurt.