De fantastische familie Zapato

Wie aan circus denkt, denkt aan veel gekheid op een stokje, een flashy tent, grootse stunten, gierende mensen én magie! De familie Zapato is een circusfamilie boordevol talenten die ze in dit boek voorstellen. Iedereen in de familie is een geboren circustalent: de ene kan goochelen en de andere kan de toekomst voorspellen. Alleen de dochter in de familie kan niets. Ze kan niet jongleren en al helemaal niet paardrijden. Of toch? Misschien bezit ze toch dat ene talent dat het circus compleet maakt!

De magische folie is meteen de grootste troef in dit boek. Door het heen en weer bewegen van de folie over de illustraties, bewegende beelden en komt het circus tot leven. Geen saai familieportret, maar een dynamische circusfamilie. De rood-oranje tekeningen doen je wegdromen naar een circusvoorstelling waarbij je zelf mag bepalen wie er aan bod komt. De magische folie zorgt voor een boek dat tot de verbeelding spreekt en dat je ongetwijfeld meermaals wil beleven.

In tegenstelling tot de kleurrijke tekeningen, is de rijmvorm minder rooskleurig. Aan de hand van achtervoegsels en bijzinnen wordt op een kunstmatige manier gerijmd, waardoor het circusritme soms verloren gaat. De tekst is een povere aanvulling op de wonderlijke illustraties en toont aan waar de makers van het boek wel en niet goed in zijn. De circusmagie bereikt dan ook niet het hoogtepunt dat je van een circusstunt mag verwachten. Daarnaast is het jammer dat de magische familie niet altijd groot genoeg is om de volledige bladzijde om te toveren tot een levendig circus, waardoor de beelden slechts fragmentarisch tot leven komen.

De fantastische familie Zapato is een creatief boek dat perfect past in het concept van uitgeverij Boycott die zich focust op originele prentenboeken. Hoe dan ook is dit boek een hebbeding, maar dan omwille van de speelse techniek en verfijnde vormgeving. De tekst daarentegen bevindt zich nog onderaan de trapladder.