De Eiffeltoren is 540 stokbroden hoog en andere weetjes over Frankrijk

Dit originele boek bevat een heleboel bijzondere weetjes en grappige feiten over Frankrijk. Een diversiteit aan thema’s voeren je doorheen Frankrijk, zijn cultuur en geschiedenis, zonder te pretenderen volledig te willen zijn. Zo vind je in het boek geen overzicht van koningen, oorlogen, steden, bezienswaardigheden, bekende personen, kunstenaars of culinaire specialiteiten. Wel vind je erin terug waar in Frankrijk de heetste warmwaterbron van Europa te vinden is, waarom de naam van de Eiffeltoren eigenlijk verkeerd is, welke plaats Parijse zakkenrollers als favoriete werkplek uitkiezen en nog heel veel meer. Hoewel het boek een beetje nonsens lijkt door de diversiteit aan onderwerpen, is het geheel erg boeiend. Er staan ongelooflijk veel verbluffende dingen in die zelfs een doorwinterde Frankrijkreiziger niet weet. De vlotte, gemakkelijk leesbare schrijfstijl zorgt ervoor dat je blad na blad doorleest. Zowat elke paragraaf bevat wel een fijnzinnig grapje.
Elk weetje is over een blad uitgeschreven en op de tegenoverliggende bladzijde in beeld gebracht. De expressieve illustraties zijn collages van foto’s, zwart-witpentekeningen, tekstballonnen en verduidelijkende, handgeschreven woorden, tekstjes of opschriften. Ze zijn sober van kleur en de veelheid van informatie die erin is weergegeven is goed geordend en gebalanceerd, zodat het nooit storend druk wordt. De tekstbladzijde heeft bovenaan een paginanummer in de vorm van een kilometerpaal en een grootgedrukte titel. Hier en daar staat er een kleine prent tussen de tekst en onderaan de bladzijde vind je vaak een kleine situeringskaart. De alinea’s zijn gescheiden door witregels die de tekst aangenaam lezend maakt. In elke paragraaf vallen enkele woorden op doordat ze vetgedrukt staan, in een ander lettertype of in het rood. Als een rode draad doorheen het boek verbinden die rode woorden de verschillende onderwerpen met elkaar. Zo voeren de dertig hoofdstukjes vol humor je als het ware mee op een interessante en gevarieerde reis doorheen het boeiende vakantieland.
Ook voor het oog is dit werk een pareltje. Het boek is mooi vormgegeven in een smal formaat, even hoog als een half stokbrood. Speelse details doen je zeker glimlachen, zoals de met een route doorgesneden streepjescode op de achterflap. Op het einde vind je een alfabetisch register. Van dit heerlijke boek kan het hele gezin genieten. Je krijgt er in elk geval veel zin van om een volgende reis doorheen het populaire Frankrijk te plannen.