De deugende cirkel

Gedichten en knipsels voor kinderen

Saskia de Jong stelde een gedichtenbundel samen - van A tot Z - over dieren en enkele van hun kenmerkende eigenschappen. Opmerkelijk aan deze bundel is het samenspel van woord en beeld. Ze vullen elkaar perfect aan en vormen één geheel.
De tekeningen zijn in de vorm van collages weergegeven. In de tekeningen en de gedichten vind je verrassende en minder verrassende eigenschappen van de dieren terug. Zo leer je bijvoorbeeld dat een das verschillende ‘bijburchten' heeft, een inktvis geen ruggengraat en een slak duizenden tanden, scherp als een doorn.
De gedichten staan ook vol met niet zo evidente woorden zoals quadrupeed, alias, exces … Door de verklarende woordenlijst achteraan kom je de betekenis van deze woorden wel te weten! Al stel ik me de vraag of dit soort teksten kinderen wel kunnen bekoren. Als je steeds naar achteren dient te bladeren om alleen al de tekst een beetje verstaanbaar te maken voor jezelf!?
In de collages zit ook heel wat humor verwerkt. Zo krijg je een ezel te zien die écht hersenen heeft! Mijn dochter vond dit alvast hilarisch;-) Je ziet ook hoe een koe als trekpop wordt voorgesteld en in ‘lekkere stukjes’ is gesneden … onze consumptiekoe dus.
De lay-out is knap, de collages zijn vernuftig en de inhoud is gelaagd. Dit vraagt wel enig kauwwerk. Daarom vind ik de ondertitel van de bundel wat misleidend. Gedichten voor kinderen. Naar mijn aanvoelen is dit eerder een bundel gericht naar adolescenten en volwassenen.