14+ | 2011
Prometheus
ISBN 978-90-446-1736-8
FICTIE , 256 p. , €14.95
gelijmd
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

De belevenissen van een muurbloem

Stephen Chbosky (auteur)

'De belevenissen van een muurbloem' is een briefroman. Charlie, vijftien jaar, vertelt over zijn belevenissen als muurbloem op een typisch Amerikaanse high school.
Hij leeft letterlijk langs de zijlijn en observeert de wereld rondom. Op een bepaald moment krijgt hij meer contact met Patrick en Sam, zijn eerste echte vrienden. Stiekem heeft hij ook gevoelens voor Sam en is hij benieuwd naar de voor hem onbekende wereld van Patrick, die homofiel is. Zijn leraar Engels probeert hem aan te sporen om meer te lezen en geeft hem regelmatig een nieuw boek om te bespreken. Hij moedigt hem aan om minder aan de zijlijn te staan en meer te participeren.
Charlie vertelt over een turbulent jaar, waarbij hij niets onbesproken laat: seks, homofilie, incest, drugs, …alles komt aan bod.
Het boek is reeds tien jaar uit in de Angelsaksische landen, maar werd nu pas bij ons uitgegeven. Bij uitgave zorgde het boek in Amerika voor heel wat opschudding en werd het zelfs op een aantal scholen verboden. Ondertussen staat er een verfilming aan te komen met onder andere Emma Watson in de hoofdrol.
De observaties van Charlie zijn authentiek en goed geschreven. De clichés die in de meeste van dit type romans voorkomen, konden niet omzeild worden, waardoor het boek toch de allures van een probleemroman krijgt. Kortom een aangenaam boek om te lezen, maar geen topper.

Magali Haesendonck
Puberteit | Seksualiteit | Homoseksualiteit
uit de reeks: Prometheus Young Adult
origineel: The Perks of Being a Wallflower (Engels) - Roos van de Wardt (vertaler)