10+ | 2010
The House of Books
ISBN 978-90-443-2695-6
FICTIE , 383 p. , €17.50
gelijmd
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

De Augurkenkoning

Recebba Promitzer wist niet wat aan te vangen met haar toekomst toen ze een tiener was. Ze wou zoveel doen, liedjes zingen die ze in haar hart kon voelen, verhalen vertellen die ze in haar fantasie zag ... Na een aantal scripts en toneelstukken was er eindelijk het boek 'De augurkenkoning'.
Hierin vertelt ze het verhaal van vijf eigenwijze tieners en een levenslustige hond, die genoodzaakt zijn hun zomervakantie door te brengen in een klein stadje genaamd Elbow. Elbow is in de zomer geen leuk stadje, het regent er namelijk van mei tot september. "Niet het soort regen waar je graag met stampende voeten doorheen rent. (...) Regen die een luid, kletterend geluid maakt als honderden boze vingers. De boze vingers roffelen uur na uur op de stoepen, op de auto's en op de paraplu's van de bewoners, en iedereen ziet bleek omdat er geen daglicht op hun natte gezichten valt, alleen maar duisternis en vocht." De meeste mensen trekken weg uit Elbow in de zomer maar je hebt altijd kinderen zoals Bea, Sam, Eric, Madison of Butterfly die geen geld of ouders hebben om mee op vakantie te gaan. Op de achterkant van een pot Hermans Duivelshete Chilisaus ziet Bea een advertentie van een fotowedstrijd. De winnaar krijgt een reis aangeboden naar Florida: de zon, geen regen, geen groene schimmelvoeten ... Sam weet de perfecte plek om een foto te maken en neemt Bea mee naar een verlaten en door de regen half ondergelopen huis. Daar treffen ze het lijk aan van een man met één helderblauw oog. Op de plek waar het andere oog heeft gezeten, zit alleen maar een donker gat. Het lijk drijft in een plas smerig water. Vanaf dan gaan de poppen aan het dansen ...
Het boek is één grote puzzel; stilletjes aan vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en krijg je nog meer respect en bewondering voor het verhaal. De kaft is heel kleurrijk en spreekt enorm aan, de inhoud beantwoordt aan je hooggespannen verwachtingen. Promitzer heeft zeker geen gebrek aan fantasie en ze weet een boeiend verhaal op te bouwen, dat op de koop toe nog goed geschreven is ook. Voor liefhebbers van het betere avonturenboek!

Els van Oosterwyck
Geesten | Vriendschap | Avontuur
origineel: The Pickle King (Engels)