De Academie

Wie wil er nu niet toetreden tot het allerhoogst haalbare?

De Academie is het tweede boek van de winnaar van de Hebban debuutprijs 2020 voor “Dit is hoe het ging”. Met de subtitel van haar nieuwe boek “Wie wil er nu niet toetreden tot het allerhoogst haalbare” stap je binnen in de Academie. Een opleiding van één jaar waar maximum vier meisjes voor geselecteerd worden. Wat deze opleiding precies inhoudt, is onduidelijk: de alumni houden hun lippen stijf op elkaar. Maar wat alle meisjes die hier afstuderen wel gemeen hebben, is dat ze achteraf trouwen met een succesvolle man.

Em is één van de meisjes die de oprichters Frédéric en Isabella Recourt al jaren volgt. Ze is helemaal doordrongen van wat ze hier gaat leren en idealiseert de oprichters en de opleiding. Wanneer ze toegelaten wordt tot deze exclusieve opleiding is ze in de wolken. Maar naarmate ze langer op de Academie blijft, komen er hier en daar toch barstjes in dit ideaalbeeld. Uiteindelijk zet Em de stap om dingen in vraag te stellen. En dit zet een heleboel in beweging.

Boonstoppel schrijft in een leuke schrijfstijl. Ze bouwt het verhaal op vanuit het standpunt van drie afwisselende vertellers. Em zelf, Isabella en een onbekende. De spanning wordt doorheen het verhaal steeds meer opgebouwd. Toch was de plottwist die kwam ergens teleurstellend. De personages blijven soms wat oppervlakkig, waardoor je niet met iedereen een connectie opgebouwd. Een vlot te lezen boek, met wat onbenutte mogelijkheden.