Das

Het grote geheime dassenboek

Diep onder de grond, in grote burchten, leven de dassenfamilies dicht bij elkaar. Ze hebben het er zeer goed, maar bovengronds, in het land der mensen is het andere koek. Daar loeren grote gevaren. In Nederland bijvoorbeeld, halen zestig procent van de dassen hun eerste verjaardag niet. Ze worden doodgereden of bejaagd. In Engeland wordt nog altijd op dassen gejaagd (cullen). Ook al zijn ze in de meeste landen van Europa beschermd, toch hebben ze het moeilijk om te overleven. 

Dit boek, dat zeer mooi uitgegeven is, houdt een pleidooi om de liefde voor de das aan te wakkeren door zoveel mogelijk kennis mee te geven enerzijds en anderzijds een mee te geven hoe een bedreigde diersoort te beschermen door praktische tips. Via de verhalen van twee boezemvriendinnen die elke dag tegen valavond op een stoeltje in een bos bij een dassenburcht de wacht houden, krijg de lezer een letterlijk inkijk in de bedrijvige wereld van dassen. Ze kregen de liefde voor dassen te pakken van Madelief, die alle dassenburchten kent in de dichte en wijdere omgeving en opkomt voor hun bescherming. Op die manier loodsen ze je mee door de wondere wereld van een dassenfamilie. Via heel mooie foto's en zeer kundige uitleg, krijg je allerlei weetjes over hun eigenschappen, hun habitat, hun manier van leven. Ook gaat het boek over hoe het gesteld is met de dassenpopulatie in Europa en wat er zoal aan gedaan kan worden om ze te redden van uitroeiing. Zoals speciale ecoducten aanleggen, of  geen honden los in het bos, de bejaging bestraffen enz. Kortom, alles wat je moet en wilt weten over dit toch wel zeer mooie pelsdier staat te lezen  in dit ook wel lijvige maar zeer leesbare boek.
Eén minpuntje: de verhaaltjes die de meisjes vertellen om het geheel wat ludieker en verbindender te maken mochten iets meer om het lijf hebben en wat boeiender zijn. 

Een boek voor de liefhebber van een bedreigde diersoort, maar bovenal over het leven van een zeer mooi en boeiend dier.