Dansen voor beginners

Evie gelooft niet meer in de liefde. Dat komt door de echtscheiding van haar ouders. Sinds ze haar vader betrapt heeft met iemand anders kan ze er niet meer in geloven. Haar moeder en haar zus kunnen de breuk gemakkelijker verteren. Op een dag vindt Evie het boek ‘Dansen voor beginners’. Het brengt haar in contact met de onweerstaanbare Xavier. Het lot zorgt niet enkel voor deze ontmoeting maar heeft ook wat magie in petto voor haar: telkens Evie een koppel ziet kussen, krijgt ze een visioen. Een visioen dat de start, het verloop, maar ook steeds het einde van hun liefde laat zien. Voor Evie staat nu met zekerheid vast dat elke liefde eindigt met een gebroken hart. Kan Evie haar geloof in de liefde nog terugvinden?

Nicola Yoon kennen we van de succesvolle ‘Alles wat je lief is’ en ‘De zon is ook een ster’. Ze lijkt over het perfecte recept te beschikken om meeslepende, romantische young adults te schrijven met humor, en in dit geval ook met een streepje magie. Bovenvermelde boeken werden intussen verfilmd. Het is best mogelijk dat dit verhaal ook verfilmd zal worden. Dankzij haar filmische schrijfstijl zie je het zo voor je.

Het verhaal komt snel op gang en sleurt je in een sneltreinvaart mee in het leven van Evie. Het vertelperspectief is dan ook volledige vanuit haar personage geschreven. In zestig korte en iets langere hoofdstukken wordt haar verhaal verteld. Er worden heel wat details verteld over haar zodat je een goed beeld krijgt van haar persoonlijkheid. De karakters van de vriendengroep waar ze steeds op kan rekenen worden mooi uitgediept, net als dat van X.
Alle karakters maken doorheen het boek een evolutie door. Niemand is nog dezelfde op het einde. Iedereen heeft geleerd uit het leven. Voor Evie lag het leerproces in het loslaten van dingen, durven gaan voor het leven en aanvaarden dat alles gaat met vallen én opstaan. Maar in de eerste plaats: liefde toelaten.

Met de mooie kaft is dit boek een eye-catcher in de boekhandel. Laat je vooral verleiden!

Toch ook nog even meegeven dat Nicola Yoon een voorvechtster is van diversiteit in jeugdboeken. Ontdek er meer over op https://diversebooks.org/.