Dansen op blote voeten

Rani is meisje van dertien dat sinds haar tweede bij haar adoptieouders in België woont. Wanneer ze een cursus tempeldansen gaat volgen verandert dit voorgoed haar leven.
Tijdens deze stage ontmoet ze Bram. Bram heeft enkele jaren in India gewoond en lijkt heel gefascineerd door het feit dat Rani zo vlot de tempeldansen aanleert. Alsof het haar tweede natuur is. Tussen Bram en Rani ontstaat er een speciale vriendschapsband. Ze worden elkaars rahkibroer en -zus.
Tijdens de stage komt Rani heel wat te weten over haar geboorteland. Maar het is Bram die Rani doet stilstaan bij haar afkomst. Het is hij die haar aanzet om een zoektocht te beginnen naar haar biologische moeder. Een zoektocht die niet eenvoudig zal zijn en een apart einde kent.
De karakers en gevoelens in dit boek zijn raak beschreven. Zo heb je de relatie tussen Rani en Bram. Een vriendschap die groeit naar een hechte raki-broer/zusrelatie. Maar is het alleen maar dat of wordt het meer? Dan is er de relalie met Anna, die heel typerend is voor opgroeiende pubers. Rani heeft ook een hechte band met haar grootmoeder. Bij haar kan ze terecht met al haar twijfels en vragen over haar herkomst. Ze is een soort van veilige haven. En dan heb je ook nog de relatie tussen grootmoeder en moeder. De relatieproblemen tussen hen zijn moeilijk te vatten voor Rani. Maar stilaan wordt, tijdens de zoektocht naar haar eigen roots, hier ook heel wat opgehelderd.
Het boek kaart problemen aan als abortus, adoptie, familierelaties, ... op een zeer serene, niet belerende manier. Door dit boek kom je ook heel wat te weten over de Indiase cultuur, en vooral dan het tempeldansen. Het loopt als een rode draad door heel het verhaal. En dat maakt dat het boek niet voor iedereen toegankelijk zal zijn. Je moet open staan voor de ontdekking van een andere cultuur en vooral dan het tempeldansen.
Het boek zal bovendien eerder door meisjes dan door jongens gesmaakt worden. De cover en de titel zijn daarom ook goed gekozen. Ze geven een duidelijk beeld over wat je van dit boek mag verwachten.