Dank je, Daan
Wie op zoek is naar een educatief boek voor sterkere kleuters of de eerste graad van het basisonderwijs, moet zeker dit boek eens vast nemen. We maken in dit verhaal kennis met Daan, een fietskoerier die eten levert in de stad. Op die manier leren we verschillende eetculturen kennen. Maar het gaat ook verder dan dat. We leren wat woordjes in verschillende talen, we leven mee met de trots en nostalgie die die culturen hebben en zien heel wat verschillende gezinsvormen. Dit boek barst naast deze belangrijke thema’s ook van de diversiteit. Die kan je zowel in de tekst als in de tekeningen vinden. Zo zijn er zowel hetero- als homoseksuele koppels in dit boek weergegeven, zorgen zowel mannen als vrouwen voor de kinderen en vinden we heel wat verschillend mensen en religies terug in de stad.
Je moet wel goed kijken naar de drukke illustraties om alles te zien. Alle illustraties ogen op het eerste zicht wat chaotisch, door de kromme lijnen waarmee getekend werd terwijl niet alles binnen de lijntjes is ingekleurd. Maar dit wervelende past wel bij de drukte van de stad. Wie moeite doet om de illustraties in detail te bekijken, zal zien dat er echt moeite is gedaan om te werken met details die de kinderen wel kennen. Zo wordt er voorgelezen uit het Kleurenmonster en De mooiste vis van de zee.
De verhaallijn zelf stelt niet heel veel voor want het gaat gewoon over een fietskoerier die eten aflevert doorheen de stad. Wanneer hij ‘s avonds thuis komt en wil eten, kan hij enkel een blik bonen Resin de frigo vinden. Gelukkig is er één van zijn klanten (die we trouwens op de eerste pagina ook al een keer zien) bij wie Daan mee kan gaan eten.