11+ | 2009
Abimo
ISBN 978-90-59325203
FICTIE , 123 p. , €6.95
gelijmd
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

damiaan@godmail.com

Hoe breng je Grootste Belg Pater Damiaan, toch niet meteen het hipste onderwerp voor een jeugdig publiek, toch tot bij die doelgroep? Laten we er de moderne media bij halen, dacht Herman van Campenhout en kwam prompt met godmail op de proppen. Ah ja, waar wij ons op aarde behelpen met hotmail en aanverwanten, moet de hemel toch wel zeker ook een soortgelijk communicatiemiddel hanteren? Op die manier kan onze Herman een familiair contact opbouwen met de man die zich opofferde voor de melaatsen, een feit dat zowat iedereen wel op school leert.
Resultaat: een vlot weghappend verhaal dat ingaat op de misverstanden en roddels die Damiaan omring(d)en. De mailtjes tussen de twee mannen worden afgewisseld met informatieve stukjes en dito foto’s. Wie geïnteresseerd is in het leven van deze indrukwekkende persoonlijkheid die Damiaan ofte Jozef De Veuster was, krijgt op een beperkt aantal bladzijden een verrassend compleet beeld.
Minpunt: dat godmailgedoe is bij momenten behoorlijk ongeloofwaardig, terwijl dat toch net niet zou mogen. Als de auteur eens ‘modern’ uit de hoek wil komen, had hij toch beter een andere uitdrukking gekozen dan ‘Who the fuck is …’ Nog afgezien van het feit dat deze term zeker niet in zwang was tijdens de negentiende eeuw, lijkt het me ook nogal onwaarschijnlijk dat je die taal bezigt tegen een heilige. Wanneer Damiaan uiteindelijk zijn hemel verdiend heeft, krijgen we als lezer een tenenkrommende voorstelling van het hemelse gebeuren. Of je nu gelooft of niet, dergelijke zaken dienen het boek niet.
Maar, dit gezegd zijnde, leerkrachten godsdienst zullen zich in de handen wrijven en jongeren die dit dunne boekje als verplichte kost voorgeschoteld krijgen, zullen verheugd zijn bij het zien van het geringe aantal pagina’s. Bovendien weet Herman van Campenhout hoe hij een boek aan de gang moet houden, wat zeker niet evident is bij een boek over een weliswaar bijzonder markante man, die echter niet meteen in populariteitslijstjes zal opduiken.
Overigens werkt de godmail blijkbaar voortreffelijk en wist de auteur ook de evangelist Marcus al tot een godmailboekje te verleiden. De heiligen, evangelisten, apostelen en aanverwanten weten dus met wie ze contact moeten opnemen als ze iets aan de aarde te vertellen hebben …

Ilse Trimborn
Brieven | Pater Damiaan