Daar zat een aapje op een stokje

en andere dierenliedjes van hier en elders

‘Daar zat een aapje op een stokje’ is een kartonboekje voor de allerkleinsten. Het bevat 8 kinderliedjes over dieren in verschillende talen, waaronder Albanees, Dari, Arabisch en natuurlijk het Nederlandstalige ‘er zat een aapje op een stokje’.  Fleur van der Weel zorgde voor schattige tekeningen van de dieren die in de liedjes voorkomen. Op iedere bladzijde wordt kort weergegeven wat het diertje doet ‘het aapje slingert aan zijn armen’ of  ‘het konijntje springt op en neer’. De peuters worden aangemoedigd om mee te bewegen door het zinnetje ‘kan jij dat ook?’. De liedjes zijn te beluisteren door het scannen van de QR code die je achteraan het boek vindt.

De tekst van de liedjes wordt weergegeven in de oorspronkelijke taal en het originele schrift. Een vertaling ontbreekt. Misschien wil men hiermee duidelijk maken dat de betekenis van liedjes of de tekst niet belangrijk is voor de allerkleinsten? En inderdaad je kan ook van de muziek genieten zonder de tekst van de liedjes te begrijpen. Er is veel werk gemaakt van de instrumentatie. Het ritme van de liedjes verschilt, iedere intro verrast en brengt je in beweging. De typische klankkleur van een bepaald land wordt mooi weergegeven. Verschillende liedjes werden ingezongen door ‘native speakers’.

In de afspeellijst zijn de liedjes genummerd en wordt ook de titel van de liedjes vermeld, maar in het boekje staan dan weer geen nummers of titels. Wanneer je de liedjes niet in volgorde wil beluisteren, wordt het daardoor een beetje ingewikkeld.