Daar komt de winter

Daar komt de winter is een informatief boek uit de reeks Verhalenrijk waarin je samen leest, experimenten uitvoert en zo bijleert over de natuur. Het is een combinatie van kleurrijke illustraties en diepgaande teksten, maar dan zonder hoofdletters en met een overzichtelijke indeling. Een poëtisch weetjesboek zou een mooie omschrijving zijn. Want hoe noem je het anders wanneer Koning Winter ons wil meenemen op pad en laat kennismaken met zijn land en zijn dierenvrienden? 

Bijvoorbeeld: één keer per jaar gaat koning winter op reis. dan komt hij naar ons toe! wat neemt hij mee? een tas? hij neemt wolken mee vol met regen en sneeuw. wat heeft hij aan? een jas? hij draagt een mantel van mist. op zijn hoofd staat een kroon van ijs. zijn adem is heel koud. 

Kinderen leren dat een 'wak' een gat in het ijs is, dat natte kleren bevriezen als je die buiten laat liggen. Het boek laat je zelf wolken maken met je adem en nog veel meer. Er wordt zelfs gesproken over 'de taal van de winter': strenge vorst, een mistbank, sneeuw die kraakt en de kou die iemand in de neus bijt. Ook uitdrukkingen met sneeuw, koude, ijs passeren de revue. Dit is allemaal rijke boekentaal die kinderen thuis aan de keukentafel nooit te horen krijgen, dus ideaal om mee aan de slag te gaan in de klas of ook thuis tijdens de vakantie. Dan heb je ook tijd om de proefjes te doen. Afhankelijk van de tekstgrootte gaat het leesniveau van AVI start naar AVI M3 en AVI E3. Er hoort ook een lesbrief bij, te vinden op www.christofoor.nl/leeslijn-verhalenrijk

Een minder puntje vind ik de manier waarop de mensen worden voorgesteld in de tekeningen. Zij zijn nogal saai, ze lijken niet altijd te passen bij de uitbundige kleuren van Koning Winter en de schattige uitdrukkingen van de pooldieren.