Daar komt aap

Dit boekje is een verzameling van zes korte dierenverhalen op verschillende leesniveaus. Het is een heruitgave. Het kleine formaat is handig voor eerste lezertjes. De zes boekjes gaan over Aap. De moeilijkheidsgraad stijgt bij elk verhaal.

De eerste twee verhaaltjes zijn op startniveau. Dat zie je aan een labeltje op de startpagina van beide verhaaltjes. Ze bevatten twee tot vijf korte zinnen per pagina. In de dialogen worden geen aanhalingstekens gebruikt.

De volgende drie verhaaltjes zijn voor niveau AVI M3.  Deze bestaan overwegend uit vier zinnen. Nu worden er wel aanhalingstekens gebruikt. Het laatste verhaaltje is niveau AVI E3. Hier is de tekst duidelijk langer en moeilijker.

Alle verhaaltjes volgen elkaar op. De jonge lezers worden op die manier uitgedaagd om een stapje verder te gaan qua niveau. De verhalen zijn echter ook apart te lezen maar dan mis je de samenhang. De verhaaltjes zijn aantrekkelijk en de illustraties zijn humoristisch. In het eerste verhaal wil Aap een baan. Niemand kan Aap helpen. Dan maakt hij maar een ijs-baan op de plas. Maar wanneer het zomer wordt, smelt de ijsbaan en heeft Aap geen baan meer. In het tweede verhaal vindt Aap een baan in de mijn bij Mol maar hij vindt het niet leuk want hij mist de zon. Dan vertrekt Aap maar naar de stad in het derde verhaal. Hij verdient geld met klusjes. In het vierde verhaal werkt Aap nog steeds in de stad. Op een dag brengt Mol een kar vol goud naar de bank. Maar Mol is blind en wordt overvallen door Rat. Aap kan het geld nog net redden. Samen zijn ze nu rijk. In verhaal vijf zoekt Aap een kik. Hij is nu rijk en woont samen met Mol in een mooi huis met een zwembad. Ze genieten de hele dag. Maar na een tijdje is de spanning weg. Aap wil iets nieuw. Hij wil naar de maan. Dit gebeurt in het laatste verhaaltje. Samen met Vos vliegt Aap naar de maan. Maar er is weinig te zien op de maan. Hij vliegt terug naar Mol.

De verhaaltjes zijn geschreven met humor. De tekst wordt opgevrolijkt met vele kleurrijke illustraties. De grappige illustraties zijn een meerwaarde bij dit boekje. De achtergrond blijft wit. Tussen de verschillende verhalen zit een blanco bladzijde in lichtgroen. Dit zorgt voor duidelijkheid. Het is jammer dat de verschillende niveaus in één boekje zijn vervat. Jonge lezers moeten wachten om het einde te kunnen lezen tot hun leesniveau hoog genoeg is. Het formaat van het boekje is handig voor jonge lezers.