Daan de hijskraan

Daan is een hoge hijskraan die overdag hard werkt en 's nachts droomt over dingen die even groot zijn als hij. Daan heeft superveel vrienden. Zijn vrienden, de vogels, komen elke avond bij hem zitten om eerst nog gezellig te keuvelen en daarna bij hem in slaap te vallen. De jaren gaan voorbij, tot er op een dag een andere mooie gekleurde vogel meekomt naar hem. Die prachtige vogel vertelt ronduit over haar land achter de regenboog waar de bomen zo groot zijn als Daan. Die nacht droomt Daan over een groot feest tussen die hoge bomen. Wat zou hij daar graag eens naartoe gaan ... Zijn vrienden willen hem dat zeker gunnen voor zijn verjaardag maar hoe zou hij daar geraken? Hij kan immers niet vliegen. Of het Daan lukt wordt zeker duidelijk in het boek.

Ik kan geloven dat dit boek wel aanspreekt voor de bouwvakkers onder de kinderen. Ikzelf zou het boek niet als eerste kiezen afgaande op de kaft omdat ik niets heb met kranen. Toch kon het boek me bij het lezen zeker beroeren door het verhaal en de illustraties. Als juf is het wel goed bruikbaar voor verscheidene thema's, waaronder beroepen. Het is indrukwekkend om de aandacht te kunnen vestigen hoe groot een kraan wel kan zijn. Je kan er een goed beeld van schetsen door de kinderen te meten en te laten zien hoeveel kinderen we nodig hebben om even groot te zijn als een kraan. Verder worden de kinderen ook geprikkeld in hun fantasie. Je kan een stuk vertellen van het verhaal en ze laten fantaseren hoe Daan in het land achter de regenboog zou geraken. Of hen laten brainstormen hoe het land achter de regenboog eruit zou zien ... 

Het is een groot boek en de prenten illustreren mooi het verhaal. De tekeningen zijn gedetailleerd en mooi van kleur. Er wordt gespeeld met perspectieven en met licht en donker/dag en nacht. Wat me ook opviel is dat er geen antropomorfe kenmerken gebruikt werden bij Daan. Dat vind ik zeker een groot pluspunt; dat ze de kraan voorstellen zoals ze echt is.

Kortom: een mooi en zeer bruikbaar boek voor in de klas!