Cinder

Cinder werd als kind geadopteerd. Haar adoptievader Adri is zeven jaar geleden gestorven. Sindsdien woont Cinder, samen met haar androïde Iko, bij haar stiefmoeder en twee stiefzusjes Pearl en Peony. Cinder is een cyborg en haar stiefmoeder heeft haar nooit als een eigen dochter gezien. Ze behandelt Cinder dan ook als een stuk vuil. Cinder moet in het huis alle taken opknappen. Daarnaast  werkt ze als monteur op de plaatselijke markt. Cinder staat gekend om haar talent als reparateur/ monteur. Ze is de enige kostwinner in huis en dat vrijwaart haar plaatsje binnen het gezin.
Op een dag komt prins Kai, incognito, naar haar winkeltje op de markt. Hij heeft gehoord dat zij de beste reparateur is in de verre omstreken. Prins Kai's androïde Naïnsa is al geruime tijd stuk. Het is een heel oud model maar heeft een heel emotionele waarde voor de prins.
Al een tijd verspreidt zich op Aarde de dodelijke ziekte, De Pest. Ook de vader van prins Kai wordt erdoor geveld. Wanneer de koning sterft, heeft de prins meer dan ooit nood aan de steun van zijn androïde. Cinder krijgt haar uiteindelijk weer aan de praat. Als dank voor haar hulp nodigt prins Kai haar uit op zijn feest. Het feest waarop hij als koning gekroond zal worden en waar hij de moeilijkste beslissing ooit zal moeten nemen. Cinder weet dat haar stiefmoeder haar nooit zal laten gaan.  En wat als de prins erachter komt dat ze een cyborg is?
De koningin van Luna/ de maan heeft een tegengif voor de ziekte gevonden. Maar als tegenprestatie wil ze met prins Kai trouwen zodat zij koningin van de Aarde kan worden. Al jaren heeft de vader van prins Kai dit proberen tegen te houden omdat hij weet dat de koningin enkel boosaardige plannen heeft met de mensen van de Aarde. Toch ziet het ernaar uit dat de prins deze keer niet veel keus heeft. Enkel de maanprinses, Selena, zou nog enige hoop kunnen bieden. Zij zou gestorven zijn in een brand, maar geruchten doen de ronde dat ze de ‘aanslag’ overleeft heeft en ergens op Aarde ronddoolt. Prins Kai zet dan ook alles op alles om prinses Selena te vinden.  Bij deze zoektocht zullen Cinder en de androïde van de prins een grote rol spelen.
Het knappe aan dit boek is dat de auteur het bekende sprookje van Assepoester als basis heeft genomen om haar verhaal te vertellen.  Het verhaal gaat helemaal niet over muizen, pompoenen en een glazen muiltje. Toch zijn alle basisingrediënten aanwezig en is het sprookje heel herkenbaar. Omdat je het sprookje kent, is de richting waarin het verhaal evolueert enigszins voorspelbaar. Toch blijf je als lezer vastgekluisterd aan het boek en lees je in één ruk door tot het einde. De futuristische fantasywereld werd goed uitgewerkt, gelukkig niet overdreven technisch, en de plot is echt wel spannend. 
Wat ik wel spijtig vind, is dat het verhaal nog geen einde kent. Ik hou er niet van maanden op een vervolg te moeten wachten. Maar dat is dan wel het enige minpuntje dat ik kan bedenken bij dit boek dat ik met plezier heb gelezen.