Christiane F. Mijn tweede leven

De cultfiguur en antiheldin van een generatie is terug

Dit boek hier recenseren vind ik een beetje vreemd. Het gaat immers helemaal niet om een jeugdboek. Het eerste boek van Christiane F. bevond zich tijdens mijn jeugd zelfs in de volwassenafdeling van onze dorpsbibliotheek. Maar net als veel tieners van mijn generatie waagde ik me er toch aan om het boek te lezen.
Nu dit vervolg uitkomt, kan ik me goed indenken dat er heel wat mensen erg nieuwsgierig zijn naar hoe het leven verder is gelopen voor de drugsverslaafde tiener die we in Christiane F. leerden kennen. Maar de mensen die het eerste boek lazen, zijn ondertussen ook weer wat ouder. Veel jongeren zal dit tweede boek dan ook niet bereiken.
Dit wil niet zeggen dat het leven van Christiane F. niet interessant gebleven is. De problemen waarmee ze als volwassene te maken heeft, staan echter ver af van de jongeren van vandaag. Zo beschrijft ze hoe het is om als moeder met pleegzorg te maken te krijgen, vecht ze zowel tegen haar verslaving als tegen nieuwsgierige media, heeft ze het over haar leven in de vrouwengevangenis, ... Het is niet erg duidelijk of Christiane al dan niet last heeft van psychoses, wanen die in haar hoofd als de echte wereld worden aanzien.
Dit boek is zeker de moeite waard voor volwassenen die graag biografische verhalen lezen. Wanneer we de laatste hoofdstukken lezen, merken we dat Sonja Vukovic er een hele karwei heeft aan gehad om dit boek zoals het er nu uit ziet op papier te krijgen. Of ze de juiste keuzes heeft gemaakt door in de laatste hoofdstukken voor een heel andere sfeer te kiezen, weet ik niet. Ze groepeerde verschillende thema’s uit het leven van Christiane F. in verschillende hoofdstukken en gaf ons zo de gelegenheid om wat mee te kijken. De info over Christianes mogelijke psychoses en verwarde persoonlijkheidsstructuur krijgen we pas later, waardoor het beeld dat in het boek werd opgebouwd tegen het einde toe begon te wankelen. Maar voor de fans van Christiane F. blijft dit boek interessant om lezen.