Bureau speurneus en de boekenmaffia

Bert Beschuit is vermoord. Wanneer na een maand de dader nog niet gevonden is, gaat Meneer Bruin de zaak onderzoeken. Hij is een gewone man en droomt ervan om beroemd te worden. Hij gedraagt zich als een ervaren detective en betrekt er zijn zoon Lev bij. Lev vormt samen met zijn vriend Hugo en vriendin Lara een team die op onderzoek uitgaan. Zoals het bij elke thriller hoort, zorgen de jongens nog voor ingenieuze invallen om de dievenbende op te sporen. Hoewel de ontmaskering van de dievenbende goed werd voorbereid, doen er zich nog onverwachte hindernissen voor die voor de nodige spanning zorgen. 

De aanloop in deze thriller is breedvoerig uitgesponnen. Heel gedetailleerd verneem je hoe meneer Bruin zich voorbereidt om als detective de moord uit te klaren. Wanneer het trio kinderen in actie komt leest het als een trein en is er veel actie. De situaties waarin ze verzeild geraken worden levendig beschreven, precieze details scheppen een scherp beeld van de scene, alsof je er als lezer middenin zit. De hele intrige is doorspekt met humor. Zo worden de verschillende personages grappig getypeerd.

Dan loopt er nog een plezierige rode draad in het verhaal: Hugo filmt en becommentarieert alles, want hij droomt ervan een spannende serie uit te geven op zijn vlog. Dan heb je nog Sara die behept is door de dierenwereld en regelmatig onverwachts met een grappig weetje op de proppen komt, zoals “koeien kunnen staand slapen, maar ze dromen alleen als ze liggen.” Hier en daar heb je binnenpretjes door de beschrijving van enkele slapstick scenes of geniet je van grappige commentaren.

Het scenario is knap opgebouwd en vlot geschreven. Het verhaal is niet voorspelbaar, dat maakt dat je telkens verder wilt lezen en plezier beleeft aan de humoristische ondertoon. Hier en daar wordt het verhaal in de verf gezet door treffende illustraties van Geert Gratama. De zwart-wit-tekeningen zijn expressief, gefocust op de actie. De compositie van de tekeningen is telkens knap opgebouwd zodat het de juiste sfeer uitstraalt.

Dit is een geknipt avonturenboek, het leest als een thriller.