Bukkie

Simon Engelbertus is dertien en een half jaar. Hij is een echte bolleboos. Hij heeft dan ook geen herexamens en heeft een hele zomervakantie in het vooruitzicht. Omdat zijn papa in Amerika is voor zijn werk en zijn mama naar Italië vertrekt, mag hij alleen thuisblijven. Enkel Betty, de vriendin van mama, komt af en toe langs om een oogje in het zeil te houden. Zij heeft echter meer oog voor haar nieuwe vriend. Simon houdt ervan om in zijn boomhut te slapen. Stiekem heeft hij dan een beter zicht op zijn buurmeisje Sterre waarop hij een oogje heeft. In de boomhut loopt ook Bukkie rond, een Vlaamse Reus. Maar dan stevent een reuzemeteoor af op de aarde. Als dat maar geen akelige gevolgen heeft.

Dit boek bevat heel wat weetjes. In het voorwoord lees je informatie over het ontstaan, de anatomie en de kleuren van een Vlaamse reus. Vervolgens zijn er zes delen. In deze korte, duidelijke hoofdstukken speelt Simon de hoofdrol. En ten slotte lees je helemaal achteraan in de epiloog een kort artikel uit de plaatselijke krant. Regelmatig wordt er verwezen naar Google, waar je meer uitleg krijgt over een vallende meteoriet. Of er wordt verwezen naar het weerbericht van Frank Deboosere voor een update over de naderende meteoor. De auteur maakt gebruik van hedendaagse technieken. Het verhaal is vlot verteld. Je herkent de stijl van Marc De Bel: humor, vriendschap, ontluikende verliefdheid, volwassenen met slechte bedoelingen, grootouders die een handje toesteken, een uit de hand lopend dorpsfeest, ... Simon vertelt het avontuur vanuit zijn standpunt. Het zijn enkel zijn emoties en gevoelens die beschreven worden. Het verhaal bevat veel fantasie maar blijft geloofwaardig. 

Het boek is mooi uitgegeven, de cover spreekt aan. Op de hardcover is een ster uitgesneden. Je kijkt als het ware via een meteoor binnen in het verhaal, want al onmiddellijk zie je Simon en Sterre op een reuzekonijn. Eigenlijk verklapt dit al een deel van het verhaal. De gebeurtenissen volgen elkaar zodanig snel op dat het leest als een trein. De spanning bouwt op. Een echte aanrader voor enkele uren leesplezier.