Buitengewone ontdekkingsreizigers

Van Columbus tot Armstrong

Fan zijnde van de Mattias De Leeuw en de prikkelende titel: 'Buitengewone ontdekkingsreizigers', maakten dat ik met veel interesse dit boek vastnam. De kaft voorspelt ook wel enige spanning: een slangachtige draak omcirkelt de wereldbol. De kleine pentekeningen doen mij wat dagdromen, ik hoop alvast veel te weten te komen over al die moedige mensen die de hele wereld verkend hebben.

Als je begint te lezen denk je dat het boek chronologisch is opgebouwd. Dat blijkt al snel niet het geval te zijn. Als we de inhoudstafel dan wat beter bekijken, merken we dat het inderdaad eerder opgebouwd is volgens streken. Het start met het hoofdstuk ‘Naar Indië, China en Europa’, deel 2 gaat ‘Naar Noord-Amerika’ enzovoort. Toch niet overzichtelijk.

Ik mis ook een wereldkaart en een tijdlijn. Er zijn 45 verschillende hoofdstukken per ontdekkingsreiziger. Als je het personenregister achteraan in het boek raadpleegt, zie je dat er 52 personen vernoemd worden. Dat is een hoeveelheid informatie die heel moeilijk te vatten is voor jeugdige én minder jeugdige lezers. Elke keer ik als aan een hoofdstuk begon, had ik moeite om het in tijd en plaats te situeren. Op twee tot vier bladzijden krijg je informatie en weetjes over de persoon en zijn/haar reizen. Opgebouwd in een langere tekst, met korte stukjes aangevuld. Je denkt dat dit dus heel vlot leest en net daar loopt het mis. De tekst is enorm moeilijk te lezen. Niet geschikt voor die jeugdige lezers, maar ook niet voor oudere kinderen. De vaak samengestelde zinnen zijn lang en ik moet ze vaak vier keer herlezen om maar enigszins te kunnen volgen waarover het gaat. Een gemiste kans, op dit niveau zie ik niet veel lezers volhouden.

Het enige positieve zijn de illustraties van Mattias De Leeuw, die fleuren het boek op. Soms heeft hij ook kaarten getekend, maar dat gaf me niet de nodige aardrijkskundige ondersteuning die ik toch wel kon gebruiken.