Buitenbeen

Delphine is een meisje van vijftien jaar dat ten gevolge van een hersenbloeding bij de geboorte in een rolstoel zit. Ze probeert op dezelfde manier als haar leeftijdsgenoten door het leven te gaan, maar ze wordt vaak beperkt door haar handicap. Het contrast tussen haar leven en dat van haar tweelingzus is dan ook groot. Maar Delphine is een doorzetter en ze grijpt de kansen die ze aangeboden krijgt. Zo gaat ze in op de vraag om deel te nemen aan een filmauditie en gaat ze naar een jongerenfuif. Dit wordt niet zo'n aangename belevenis voor haar tot op het moment dat ze Robin tegenkomt. Hij heeft ook een handicap en het klikt heel snel tussen hen. Door Robin komt ze meer buiten en kan ze dezelfde ervaringen opdoen als haar leeftijdsgenoten. Haar hoop op een filmrol wordt echter de kop ingedrukt doordat er andere motieven achter de vraag zaten. Maar door een gelukkig toeval krijgt ze toch nog een rol in een film aangeboden.
Dit boek werd geschreven door Dirk Bracke op basis van de verhalen en ervaringen van zeven jongeren met een lichamelijke handicap. Via de thuisbegeleidingsdienst 't Spoor kwamen zij in contact met elkaar. Ze verzamelden anekdotes, hielden een dagboek bij en discussieerden met elkaar. Dit alles diende als uitgangspunt van het verhaal van Delphine.
Het verhaal beschrijft duidelijk de gedachten, de gevoelens en de problemen van jongeren met een handicap. Naast de typische problemen van jongeren worden zij nog eens extra beperkt door hun handicap. Het onbegrip is duidelijk nog vaak groot en Delphine voelt zich pas echt goed bij een lotgenoot. Het verhaal geeft goed de leefwereld van Delphine weer maar de reactie van haar tweelingzus lijkt soms wat overtrokken. Zij zou toch moeten kunnen inschatten waar de mogelijkheden en beperkingen van haar zus liggen, maar regelmatig reageert ze even weinig begripvol als mensen die Delphine niet kennen.
Het feit dat Delphine iemand tegenkomt die haar begrijpt en steunt is zeker bemoedigend maar het geeft de indruk dat alleen lotgenoten begrip kunnen opbrengen voor elkaar.
Dit vlot geschreven en mooi uitgegeven boek zal vooral bij pubermeisjes in de smaak vallen.