4+ | 2013
Amsterdam : Leopold
ISBN 978-90-258-6467-5
FICTIE , 32 p. , €13.95
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek

Broertje ruilen

Jan Ormerod (auteur) Andrew Joyner (illustrator)

Kaatje Krokodil heeft er een broertje bij. En mama is er verzot op. Tot groot ongenoegen van Kaatje. Zij vindt dat haar broertje stinkt, kwijlt en stom is. En toch krijgt hij van die superknuffels en zoenen van mama. Kaatje is jaloers. Zij wil ook op schoot bij mama!
Wanneer mama haar hoed gaat ruilen en Kaatje op haar broertje moet passen, ziet ze haar kans schoon. In de babywinkel hebben ze vast een ander broertje, "eentje die precies goed is." De verkoper stelt haar een babypanda voor. Ze mag hem even uitproberen. Wanneer ze samen op een terrasje zitten, eet de panda de bamboestoelen op. "Niet goed, zei Kaatje. Hij is lastig met eten." Een babyolifant is te spetterig; hij sloopt de fontein. En de tweelingtijgertjes met hun scherpe klauwtjes richten een ravage aan in de speelgoedwinkel. Te wild! Ten einde raad neemt Kaatje haar broertje - met een nieuwe tand! - maar terug. En mama is in de wolken dat ze zo goed op haar broertje heeft gepast en geeft Kaatje "een grote, kleffe, knallende klapzoen."  
De auteur van dit boek, Jan Ormerod, stierf in januari 2013. Dit verhaal is van haar hand, en de tekeningen zijn deze keer vormgegeven door Andrew Joyner. Jan Ormerod werd vooral bekend met haar kleuterboek ‘Sunshine’, over een dag in een leven van een kleuter die zich klaar maakt om naar school te gaan. Het is een woordenloos verhaal waarin de prenten het verhaal tot leven brengen. Een verhaal dat heel mooi de leefwereld van de kleine kleuter schetst.
Ook met dit verhaal kaart Jan een gevoel aan dat bij kleuters die er een broertje of zusje bij krijgen heel levendig aanwezig kan zijn. De jaloezie van Kaatje, de boze buien ... ook menig ouder zal dit herkennen. Is het thema niet uniek in prentenboeken, de uitwerking is dat wel. De plot zit ingenieus in elkaar, het verhaal is met spitse humor verteld en de illustraties tonen een stad vol hilarisch aangeklede dieren die zo erg op de mensenwereld lijkt. De prenten zitten barstensvol grappige details en gaan niet gauw vervelen. In de babywinkel bijvoorbeeld kan je wel degelijk baby's kopen. Je ziet een nijlpaardenmoeder vertrekken met een babynijlpaard in een draagzak en het prijskaartje hangt nog aan zijn poot!  
Het zachte kleurgebruik geeft het boek een retro uitstraling. Door de humor en de mooie prenten valt het toch wel op in het grote aantal prentenboeken dat verschijnt. Een mooie afsluiter voor Jan Ormerod!

Ilse Verhulst
Gezinsuitbreiding | Jaloers zijn | Ouderliefde
origineel: The Swap (Engels)