Britt bij de bijen

Vlieg mee door de bijzondere wereld van de honingbij

Britt Van Marsenille is imker en ze laat ons kennismaken met de boeiende wereld van de honingbij. Er zijn veel soorten bijen. Ze legt duidelijk het verschil uit tussen een honingbij en een wesp. Op prachtige gedetailleerde tekeningen van Katrien Vanderlinden zie je hoe een honigbij er in detail uitziet, en merk je het verschil met een wesp goed op. De opbouw van dit boek zit mooi in elkaar: na een korte inleiding legt ze in drie hoofdstukken helder en heel logisch uit hoe bijen leven: “In de bijenkast”, “Buiten de bijenkast”, en in een laatste hoofdstuk “Bijen in gevaar” kaart ze de grote sterfte van de honingbijen in de wereld aan. In haar vertelstijl voel je het hele boek door hoe Britt geboeid is door deze toch wel bijzondere diertjes, hoe ze een impact hebben op ons leven en hoe ze nu echt in gevaar verkeren. Het is fascinerend hoe helder en logisch ze een beeld schept over de toch wel complexe organisatie in de bijenkast.

De belangrijkste bij is de koningin, zonder haar is er geen bijenvolk. Darren en vrouwelijke bijtjes, de werksters, hebben elk een taak om voor de koningin te zorgen. Daarbij legt ze goed uit hoeveel verschillende taken er wel zijn, en deze zijn grappig geïllustreerd. Buiten de bijenkast vertellen de bijen elkaar met een dans waar lekkere bloemen staan. Ze halen nectar uit de bloemen en zorgen ondertussen voor de bestuiving van bloemen en fruitbomen.

Als laatste thema verdiept ze zich in het ernstig probleem dat de bijenpopulatie over de hele wereld drastisch verminderd is. De link wordt gelegd naar hun belangrijke rol in onze voedselketen. Het boek is een hele ontdekkingstocht, je komt heel veel te weten. In aparte tekstjes, mooi ingekleurd met zachte pasteltinten, krijg je nog randinformatie, zoals bijvoorbeeld het feit dat honingbijen al 35 miljoen jaar geleden leefden.

De lay-out is bijzonder creatief uitgewerkt. Zo benut de illustrator de achtergrond om bij elk thema de precieze sfeer op te roepen: ze gebruikt een fris, hemels blauw bij het hoofdstuk over de bijen in de natuur en een alarmerende rode achtergrond bij het thema waarom bijen in gevaar verkeren. De informatie is erg volledig en precies goed uitgelegd, zeker goed begrijpelijk voor jongere kinderen. Haar taal is speels en grappig, tussendoor brengt ze heel interessante weetjes. Zo zijn bijen super netjes en kom je te weten waar ze naar het toilet gaan.

Het boek straalt haar enthousiasme uit, met een vrolijke ondertoon gebruikt ze woordspelingen zoals “een bij-zondere zoen”. Als lezer beleef je het boeiende samenspel tussen verhaal en illustraties, het vormt één mooi geheel. Op het einde nodigt ze de lezer uit om ook een bijenredder te worden en “zaadbommen” her en der te gooien. Wat dit precies inhoudt, kom je in dit prachtige bijenboek te weten.

Dit boek is een aanrader voor elke gelegenheid waarbij we stilstaan bij dit bijzondere dier: de honingbij.