Brave kinders

Het pedagogisch onverantwoord voorleesboek van Tante Bees en Tante Toes

Tante Bees en Tante Toes zijn twee tantes van het ouderwetse kaliber, die samen een boek schreven over stoute kinderen. In 26 verzen - eentje voor elke letter van het alfabet - worden evenveel kinderen aan de lezer voorgesteld, telkens vergezeld van een zwierige illustratie van Sabien Clement. Zo komt Viola Snoepdoos aan bod - haar naam zegt zelf al waarvoor ze bestraft wordt - , Anna die altijd te veel babbelt, Quinn het liegebeest en ga zo maar door. De ouderwetse en speels belerende toon geeft het geheel een humoristisch tintje en doet denken aan Annie M.G. Schmidt. Tussen de verzen door vind je nog een aantal recepten, een spiegel om de meest vieze smoelen in te tekenen en een blad om de beste smoezen te noteren. Voor de ene een meerwaarde, voor de andere overbodig.
Misschien had ik te hoge verwachtingen bij het verschijnen van dit boek (een samenwerking met Sabien Clement, een onverantwoord pedagogisch boek, …), maar het is toch van een ander niveau dan gedacht. Het rijm loopt vaak stroef, de zinnen zijn weinig ritmisch en ook de bestraffingen zijn soms een beetje ongeloofwaardig. Misschien ligt het aan de ondertitel die verwachtingen schept, maar je vindt in dit boek niet het soort ongeloofwaardigheid waar sommige auteurs met hun vlotte pen vlotjes mee wegkomen.
De samenwerking met Sabien Clement is wel een schot in de roos. Haar lichte penstreken en zwierige lijnen geven het boek de ondersteuning die het soms nodig heeft. De humor die vaak doorheen de lichte opbouw schemert wordt door haar illustraties versterkt. Ook een pluim voor de strakke vormgeving met vooral witte en rode kleuren en een wisselend speels lettertype.