For boys only!

Alles wat stoere kerels moeten weten

Een boek boordevol weetjes, tips, informatie en oplossingen voor jongens wiens hormonen met hen op de loop gaan. In dit boek worden heel wat onderwerpen besproken waar opgroeiende jongens mee geconfronteerd worden. Evidente thema’s zijn baardgroei, puistjes, hobby’s, vriendschap, school, ... maar ook thema’s waar jongeren moeilijker over praten worden niet uit de weg gegaan: jaloezie, scheiding, homoseksualtiteit, seksuele aanranding, cyberpesten, sektes ... Eén kleine opmerking: het thema ‘rouwverwerking’ had van mij ook een plaats mogen krijgen in dit uitgebreide boek. Misschien een tip voor de volgende editie? Het doelpubliek - jonge tienerjongens - slaat best de eerste pagina’s niet over! Daarin vinden ze een beknopt overzicht van de thema’s die aan bod zullen komen. Ze komen er ook te weten of ze reeds voldoen aan de criteria van een ‘prépuber’. Deze kleine test zorgt voor een luchtige start!
Elk hoofdstuk - er zijn er zeven - begint met een overzichtslijst van de onderwerpen die in dat deel aan bod komen. Lekker overzichtelijk! Achteraan vind je ook een registertabel met kernwoorden en verwijzingen naar de pagina's waar dit onderwerp aan bod komt. De deelonderwerpen nemen elk een paar pagina's in beslag. Door middel van kleurrijke tekstballonnen worden tips en gedachtegangen van experts en ervaringsdeskundigen in de verf gezet. Doorheen het boek zijn er testjes waarmee de lezer kan uitzoeken welk type hij is wat het aangaan van vriendschappen betreft, het omgaan met woede, het bewaren van geheimen enzovoort. Om het veilig, maar toch realistisch te houden, worden persoonlijkheden vergeleken met dieren: een vos, een gordeldier of een draak.
De lay-out van het boek heeft wat weg van een stripverhaal. Goed gekozen, aangezien dit wel thuis hoort in de leefwereld van de doelgroep. Ik ben er niet wild van, maar tja, ik ben ook niet wild van Cartoon Network! Mijn zoon was een perfect testobject. Spijtig genoeg sloeg het boek bij hem niet aan. Misschien prepubert hij nog niet genoeg! Toch wordt het een boek dat ik stiekem onder zijn kussen zal verstoppen. Wie weet welke vragen er in dat puberhoofd nog allemaal zullen opkomen. En ook al zijn de thema’s heel beknopt besproken, ze zijn alvast een aanzet om het verder uit te diepen.
Achteraan het boek vind je ook een lijst met nuttige telefoonnummers en internetsites. Ook een meerwaarde!